ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη, κερδοφορία στη Wall

20:56 - 07 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Μεικτές ήταν οι τάσεις που κυριάρχησαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο και τον κλάδο της λιανικής να καταγράφουν απώλειες, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι οι απώλειες στις πιστωτικές αγορές και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα μειώσουν την κερδοφορία των εταιριών. Από την άλλη οι ενθαρρυντικές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Jean Claude Trichet γαι την ευρωπαϊκή οικονομία προκάλεσαν αντίρροπα συναισθήματα στους επενδυτές.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,20%, στις 6.335,70 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,11%, στις 5.452,83 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,11%, στις 7.817,17 μονάδες.

Δύσκολη ήταν η σημερινή μέρα για τον τραπεζικό κλάδο. Η Credit Suisse κατέγραψε σημαντικές απώλειες, καθώς αναμένει επιπρόσθετες διαγραφές δανείων αξίας 2,5 δις ελβετικών φράγκων, (2,3 δις δολαρίων) στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Sonntag.

Το εν λόγω ποσό έρχεται να προστεθεί σε ανάλογο ποσό που έχει ήδη ανακοινωθεί, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό των απομειώσεων στα 5 δις φράγκα. Να σημειωθεί ότι η Credit Suisse διέγραψε χρεόγραφα που συνδέονται με μοχλευμένα δάνεια αξίας 2,2 δις φράγκων το τρίτο τρίμηνο.

Επίσης υπό πίεση βρέθηκε στην Ευρώπη και ο τίτλος της Deutsche Bank, καθώς η Credit Suisse συνέστησε πώληση των μετοχών της.

Της υποχώρησης στον κλάδο της λιανικής ηγήθηκαν τα Marks & Spencer, με απώλειες ύψους 3,8%, μετά από δημοσίευμα τηςSunday Times για μείωση των πωλήσεων της εταιρίας για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα τριμήνων, χωρίς όμως να επισημαίνεται πώς διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες. Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η Sainsbury, η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αγγλία.

Από την άλλη πλευρά, αισιόδοξο είναι το κλίμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Jean Claude Trichet, σύμφωνα με τις οποίες οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών είναι «πολύ ικανοποιημένοι» από τις προσπάθειές τους να ισορροπήσουν την αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις ενέργειές μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση των αξιωματούχων των 10 ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών στην Ελβετία σήμερα. «Θα διατηρήσουμε στενή επαφή στο μέλλον, όπως ακριβώς κάναμε και στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Οι εκπρόσωποι των 10 ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου συναντήθηκαν σήμερα στην Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών στο Basel της Ελβετίας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη συνεργασίας μεταξύ ΕΚΤ και Fed για διοχέτευση ρευστού στην αγορά με σκοπό να μειωθούν τα κόστη δανεισμού.

Σε θετικό έδαφος γύρισε η Wall

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού κέρδη καταγράφουν αυτή τη στιγμή οι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αντιστρέφοντας την προηγούμενη αρνητική τους πορεία. Πρόκειται για την πρώτη ημέρα κερδοφορίας στη Wall Street, μέσα στο 2008. Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις εκτιμήσεις ότι η Fed θα αναγκαστεί να προβεί σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού του δολαρίου για να αποτρέψει την αμερικάνικη οικονομία από την «βύθιση» στην ύφεση. Της ανόδου ηγούνται οι εταιρίες κοινής ωφελείας και οι φαρμακευτικές εταιρίες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε επενδύσεις στις εταιρίες που επηρεάστηκαν λιγότερο από την οικονομική ύφεση

Ο Dow ενισχύεται κατά 0,51% στις 12.865,94 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη0,56% στις 2.518,69 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,76 % στις 1.422,20 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της Celgene, της εταιρίας κατασκευής φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου, μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεών της γιααύξηση των κερδών της κατά 45% μέσα στο 2008. Κέρδη καταγράφει και η  Biogen Idec, μετά την ανακοίνωση της εταιρίαςότι τα κέρδη τον προηγούμενο χρόνο ήταν ανώτερα των εκτιμήσεών της.

Της ανόδου των εταιριών κοινής ωφέλειας ηγείται η  FirstEnergy. Η AT&T, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, κινείται επίσης ανοδικά, μετά την πρόβλεψη της Deutsche Bank ότι οι μετοχές της αναμένεται να ενισχυθούν κατά 20%.  

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο όπως ήταν αναμενόμενο με τις Citigroup, Bank of America και JPMorgan να καταγράφουν κέρδη.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.