ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Paulson: Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί

22:48 - 07 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η αμερικανική αγορά κατοικιών εξετάζει η κυβέρνηση Bush, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, σε ομιλία που παρέθεσε στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι απλή.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή κατάσταση στην αγορά των subprime δανείων, καθώς περίπου 45.000 από σύνολο 1,8 εκατ. δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν ήδη ζητήσει βοήθειαγια την επαναχρηματοδότηση των δανείων, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου των ΗΠΑ, με σκοπό των περιορισμό των κατασχέσεων.

Όσον αφορά το σχέδιο μέτρων που της κυβέρνησης ο Paulson τόνισε ότι «προτεραιότητά τους  δεν είναι η άμεση ανακοίνωση του σχεδίου, αλλά η εξέταση της τρέχουσας κατάστασης και η χάραξη της κατάλληλης πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος». Στο σχέδιο συμμετέχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν περίπου 90% της αγοράς ενυπόθηκου δανεισμού υψηλού κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων την δυνατότητα επαναχρηματοδότησης ορισμένων δανείων, καθώς και το "πάγωμα" των επιτοκίων σε ορισμένα subprime δάνεια για διάστημα περίπου πέντε ετών.

Οι επενδυτές, επεσήμανε, παραμένουν σε εγρήγορση,σχετικά με την πορεία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, ενώ προειδοποίησε ότι αναμένονται περαιτέρω σημάδια «επιβράδυνσης της ανάπτυξης»  πρόκειται να αναδυθούν πριν η οικονομία αποτινάξει οριστικά από πάνω της τα αποτελέσματα από την κρίση στην αγορά κατοικίας.

Θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνος για τις αγορές, προκειμένου να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Paulson. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε κι άλλες ενδείξεις επιβραδυνόμενης οικονομικήα ανάπτυξης στις εβδομάδες και ίσως τους μήνες στο άμεσο μελλον.

Πάντως ο κ. Paulson εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία θα αντισταθεί και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.