ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδική αντίδραση στη Wall, διευρύνονται οι απώλειες στην Ευρώπη

17:51 - 09 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς οι αγοραστές επιστρέφουν μετά τη χθεσινή βουτιά των δεικτών εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων από τις εκκρεμούσες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι αργεί ακόμη ο τερματισμός της κρίσης στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας.Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος με τον κλάδο λιανικής στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

 

Ο Dow ενισχύεται κατά 0,71%, στις 12.678,08 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.461,07 μονάδες, με κέρδη 0,84%,και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,61%, στις 1.398,67 μονάδες.

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον το βλέμμα στην έναρξη της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, προσδοκώντας κέρδη. Βέβαια, οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί, καθώς η παραμονή των πετρελαϊκών τιμών σε υψηλά επίπεδα και οι φόβοι περί ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας δεν δημιουργούν τα εχέγγυα για σημαντική ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας. Κάθε άλλο μάλιστα.

Θετική επίδραση ασκεί στην αγορά η θετική αναθεώρηση από τη χημική βιομηχανία DuPont των εκτιμήσεών της τόσο για την κερδοφορία του 2007 όσο και για αυτή του 2008.

Το εναρκτήριο λάκτισμα στη δημοσιοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων θα γίνει σήμερα από την Alcoa, μετά το κλείσιμο της αγοράς, τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν μείωση της τάξης του 55%.

Από το πεδίο των οικονομικών ειδήσεων, η αγορά αναμένει τη δημοσιοποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι εμφάνισαν συρρίκνωση για άλλη μια εβδομάδα. Αυτή την ώρα  τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 95,87 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 0,48% και η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ βρίσκεται στα 94,71 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 0,64%.

Διευρύνονται οι απώλειες στην Ευρώπη

 «Στο κόκκινο» παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και των επιπτώσεων της κρίσης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οδηγούν σε πτώση σήμερα τους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών.Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται ο κλάδος λιανικής με τη Marks & Spencer αρνητική πρωταγωνίστρια, καθώς η βρετανική αλυσίδα ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις για πρώτη φορά σε διάστημα 2,5 ετών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 1,57% στις 6.257,00 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες κατά 1,16% στις 5.431,94 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,81% στις 7.786,33 μονάδες.

Στην πτώση του FTSE 100 συμβάλλει κατά κύριο λόγο η ανακοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και η είδηση ότι η βρετανική Marks & Spencer σημείωσε πτώση στις πωλήσεις τριμήνου για πρώτη φορά μετά από 2 ½ χρόνια.

Ειδικότερα, σε χαμηλά δέκα ετών διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Βρετανών το Δεκέμβριο μετά και τα νέα επίπεδα ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου αλλά και την ύφεση που πλήττει την αγορά κατοικίας. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 1 μονάδα στις 85, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2007.

Βουτιά της τάξης του 19% καταγράφει η Marks & Spencer η οποία ανακοίνωσε την πρώτη πτώση στις πωλήσεις των ιδιόκτητων καταστημάτων της μετά από 2 ½ χρόνια.Αιτία της ανέλπιστης υποχώρησης των πωλήσεων δεν είναι άλλη από τη διστακτικότητα των καταναλωτών να ξοδέψουν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Τα αρνητικά νέα της Marks & Spencer συμπαρασύρουν στην πτώση τονκλάδο λιανικής, με  τις Next και Carphone Warehouse Group να ξεχωρίζουν για τις αρνητικές τους επιδόσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.