ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχείς εναλλαγές προσήμων στη Wall Street

22:05 - 09 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Έντονη νευρικότητα επικρατεί για μια ακόμη ημέρα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τους δείκτες να περνούν με μεγάλη ευκολία από τα «πράσινα» στα «κόκκινα». Αυτή τη στιγμή οι δείκτες απώλεσαν τα προηγούμενα κέρδη τους και βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε αρνητικό έδαφος. Στο επίκεντρο βρίσκεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η Countrywide, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία χορήγησης ενυπόθηκων δανείων στην αγορά της Νέας Υόρκης, μετά την ανακοίνωσή της ότι οι κατασχέσεις και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές βρίσκονται σε υψηλό πέντε ετών.

Ο Dow υποχωρεί κατά 0,46%, στις 12.530,62 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.416,49 μονάδες, με απώλειες 1,03%,και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,64%, στις 1.381,27 μονάδες.

Η Countrywide, η Washington Mutual και η MBIA ηγούνται της υποχώρησης στη Wall, ωθώντας τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2003. Διπλάσιο είναι το ποσοστό των κατασχέσεων, το οποίο διαμορφώθηκε στο 1,44% το Δεκέμβριο από 0,7% ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Countrywide. Επίσης, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ενισχύθηκαν στο 7,2% από 4,6%.

Από την άλλη πίεση ασκεί στους δείκτες ο ενεργειακός κλάδος, μετά τη υποχώρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα που δίνει σημαντική ώθηση για μια ακόμη φορά στις πετρελαϊκές τιμές. Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν και αυτή την εβδομάδα η μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού κατέγραψαν πτώση κατά 6,74 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 282,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 4 Ιανουαρίου, καταγράφοντας τη σημαντικότερη πτώση από τις 14 Δεκεμβρίου. Τα αποθέματα έχουν ήδη μειωθεί κατά 31,8 εκατ. βαρέλια κατά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

Επίσης τα διυλιστήρια λειτούργησαν στο 91,3% της δυναμικότητάς τους, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές αργού υποχώρησαν κατά 203.000 στα 9,81 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.Ο συνδυασμός της αυξημένης λειτουργίας των διυλιστηρίων και της μείωσης των εισαγωγών οδήγησε για άλλη μια φορά σε χαμηλά επίπεδα τα πετρελαϊκά αποθέματα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Αντίστροφη πορεία ακολούθησαν για άλλη μια φορά τα αποθέματα βενζίνης, τα οποία εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 5,3 εκατ. βαρέλια, ενώ αυξημένα κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ήταν και τα διυλισμένα καύσιμα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα στη δημοσιοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων θα γίνει σήμερα από την Alcoa, μετά το κλείσιμο της αγοράς, τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν μείωση της τάξης του 55%.

Μόνη αντίρροπη επίδραση φαίνεται πως ασκεί αυτή την ώρα στην αγορά η θετική αναθεώρηση από τη χημική βιομηχανία DuPont των εκτιμήσεών της τόσο για την κερδοφορία του 2007 όσο και για αυτή του 2008.

Ο κλάδος λιανικής πίεσε την Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες διαμορφώθηκαν και σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να διαμορφώνεται σε χαμηλό ενός έτους, καθώς η ανησυχία για την επίπτωση της κρίσης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικό ολοένα και διογκώνεται. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο κλάδος λιανικής με τη Marks & Spencer αρνητική πρωταγωνίστρια, καθώς η βρετανική αλυσίδα ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις για πρώτη φορά σε διάστημα 2,5 ετών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,03% στις 6.291,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες κατά 1,10% στις 5.435,42 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,77% στις 7.789,19 μονάδες.

Στην πτώση του FTSE 100 συνέβαλλε κατά κύριο λόγο η ανακοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η είδηση ότι η βρετανική Marks & Spencer σημείωσε πτώση στις πωλήσεις τριμήνου για πρώτη φορά μετά από 2 ½ χρόνια, αλλά και η αρνητική πρόβλεψη από μέρους της Merrill Lynch σχετικά με την κερδοφορία της BP. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του 1,3% και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Οκτωβρίου του 2006.

Ειδικότερα, σε χαμηλά δέκα ετών διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Βρετανών το Δεκέμβριο μετά και τα νέα επίπεδα ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου αλλά και την ύφεση που πλήττει την αγορά κατοικίας. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 1 μονάδα στις 85, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2007.

Βουτιά της τάξης του 19% κατέγραψε η Marks & Spencer η οποία ανακοίνωσε την πρώτη πτώσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.