ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω από τα 96 δολάρια υποχώρησε το αργό

23:23 - 09 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Απώλειες κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Υπουργείου Ενέργειας που καταδεικνύει αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και διυλισμένων καυσίμων και αύξηση της λειτουργικότητας των διυλιστηρίων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο κατά την τελευταία εβδομάδα. Το αργό πίεσαν σήμερα χαμηλά οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, που εκτιμάται ότι θα μειώσουν την πετρελαϊκή ζήτηση.

Η τιμή συμβολαίου για παράδοση Φεβρουαρίου για το αργό υποχώρησε κατά 0,83% και διαμορφώθηκε στα 95,53 δολάρια ανά βαρέλι. Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες 1,56% κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου τύπου brent, το οποίο διαμορφώθηκε στα 93,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα αποθέματα βενζίνης εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 5,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 4 Ιανουαρίου, ενώ αυξημένα κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ήταν και τα διυλισμένα καύσιμα. Επίσης τα διυλιστήρια λειτούργησαν στο 91,3% της δυναμικότητάς τους, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Αντίστροφη πορεία ακολούθησαν για μια ακόμη φορά τα αμερικανικά αποθέματα αργού, τα οποία υποχώρησαν κατά 6,74 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 282,8 εκατ. βαρέλια, καταγράφοντας τη σημαντικότερη πτώση από τις 14 Δεκεμβρίου. Τα αποθέματα έχουν ήδη μειωθεί κατά 31,8 εκατ. βαρέλια κατά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμησή της ότι η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης διατυπώνει η Goldman Sachs, η οποία περιμένει από τη Federal Reserve παρέμβει μέσω μείωσης του κόστους δανεισμού.

Η Goldman αναμένει μείωση του αμερικανικού επιτοκίου κατά 2,5% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ επισημαίνει ότι από το Νοέμβριο είχε σημειώσει ότι μέχρι τα μέσα του 2008 τα επιτόκια θα μειωθούν στο 3%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν υπογράψει συμβόλαια αγοράς υφιστάμενων κατοικιών υποχώρησε πέραν του αναμενόμενου το Νοέμβριο ενώ και η ανεργία ενισχύθηκε κατά 5% το Δεκέμβριο, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Σημειώνεται ότι η Goldman, διατύπωσε προ ημερών την πρόβλεψη ότι η Fed θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 0,5% αυτό το μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.