ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογία και φαρμακευτικές «στήριξαν» τελικά τη Wall

00:01 - 10 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Έντονη νευρικότητα επικράτησε για μια ακόμη ημέρα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τους δείκτες να περνούν με μεγάλη ευκολία από τα «πράσινα» στα «κόκκινα». Οι δείκτες πάντως στο τέλος κατάφεραν αντέξουν στην πίεση και κατέγραψαν σημαντικά κέρδη για πρώτη φορά από την έναρξη του νέου έτους. Στο επίκεντρο της κερδοφορίας βρέθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, μετά τη δήλωση της Hewlett- Packard ότι μπορεί να αντισταθεί στη γενικότερη οικονομική ύφεση, αλλά και αυτές των εταιριών υγείας μετά τη σύσταση από τη Goldman Sachs για αγορά μετοχών του κλάδου.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,16% και διαμορφώθηκε στις 12.735,31 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.474,55 μονάδες, με κέρδη 1,39% και ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,36% και έκλεισε στις 1.409,12 μονάδες.

Η Hewlett-Packard, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία υπολογιστών, ηγήθηκε της ανόδου των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου για πρώτη φορά σε διάστημα επτά ημερών.

Στον κλάδο των υγείας σημαντικά κέρδη αποκόμισαν η Gilead Sciences και η Pfizer, μετά τη σύσταση εκ μέρους των αναλυτών της Goldman ότι οι επενδυτές θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αγορά μετοχών του κλάδου, καθώς οι φαρμακευτικές θα συνεχίσουν την αύξηση της κερδοφορίας τους παρά τη γενικότερη οικονομική ύφεση.

Σε υψηλά πέντε ετών κινήθηκαν οι μετοχές της αμερικανικής βιομηχανίας χημικών DuPont, μετά τα υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη που σημείωσε η εταιρία το 2007 και την θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ερχόμενο έτος. Tα κέρδη του 2007 αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 3,15 και 3,20 δολαρίων ανά μετοχή σύμφωνα με την εταιρεία, ενώ η DuPont αύξησε τις εκτιμήσεις της για το 2008 μεταξύ 3,35 και 3,55 δολαρίων ανά μετοχή από 3,31 έως 3,52 που είχε ανακοινώσει στις 23 Οκτωβρίου.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας ανακυρήχθηκε και σήμερα η Countrywide, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία χορήγησης ενυπόθηκων δανείων στην αγορά της Νέας Υόρκης, μετά την ανακοίνωσή της ότι οι κατασχέσεις και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές βρίσκονται σε υψηλό πέντε ετών. Το ποσοστό των κατασχέσεων διαμορφώθηκε στο 1,44% το Δεκέμβριο, διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν (0,7%), σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας. Επίσης, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ενισχύθηκαν στο 7,2% από 4,6%.

Απώλειες κατέγραψε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Υπουργείου Ενέργειας που καταδεικνύει αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και διυλισμένων καυσίμων και αύξηση της λειτουργικότητας των διυλιστηρίων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο κατά την τελευταία εβδομάδα. Το αργό πίεσαν χαμηλά οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, που εκτιμάται ότι θα μειώσουν την πετρελαϊκή ζήτηση.

Τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 5,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 4 Ιανουαρίου, ενώ αυξημένα κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ήταν και τα διυλισμένα καύσιμα. Επίσης τα διυλιστήρια λειτούργησαν στο 91,3% της δυναμικότητάς τους, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Αντίστροφη πορεία ακολούθησαν για μια ακόμη φορά τα αμερικανικά αποθέματα αργού, τα οποία υποχώρησαν κατά 6,74 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 282,8 εκατ. βαρέλια, καταγράφοντας τη σημαντικότερη πτώση από τις 14 Δεκεμβρίου. Τα αποθέματα έχουν ήδη μειωθεί κατά 31,8 εκατ. βαρέλια κατά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων, το εναρκτήριο λάκτισμα θα γίνει σήμερα από την Alcoa, μετά το κλείσιμο της αγοράς, τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν μείωση της τάξης του 55%.

Ο κλάδος λιανικής πίεσε την Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες διαμορφώθηκαν και σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να διαμορφώνεται σε χαμηλό ενός έτους, καθώς η ανησυχία για την επίπτωση της κρίσης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικό ολοένα και διογκώνεται. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο κλάδος λιανικής με τη Marks & Spencer αρνητική πρωταγωνίστρια, καθώς η βρετανική αλυσίδα ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις για πρώτη φορά σε διάστημα 2,5 ετών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,03% στις 6.291,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες κατά 1,10% στις 5.435,42 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,77% στις 7.789,19 μονάδες.

Στην πτώση του FTSE 100 συνέβαλλε κατά κύριο λόγο η ανακοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η είδηση ότι η βρετανική Marks & Spencer σημείωσε πτώση στις πωλήσεις τριμήνου για πρώτη φορά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.