ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτοξεύτηκε η Wall, 130 μονάδες πάνω ο Dow

20:00 - 10 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Περιόρισαν τις απώλειες οι δείκτες στην αμερικάνικη κεφαλαιαγορά και καταγράφουν πραγματικό ράλι ανόδου αυτή τη στιγμή με τη στήριξη της Fed και των δηλώσεων Bernanke, αλλά και στον απόηχο της είδησης για εξαγορά της Countrywide Financial από την BoA.

Ο Dow ενισχύεται 1,02%, στις 12.865,78 μονάδες , ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.486,88 μονάδες, με κέρδη 0,50% και ο S&P 500 καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,81%, στις 1.420,55 μονάδες.

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί περεταίρω «πολιτική διευκόλυνσης» για να ρυθμιστεί το ρίσκο της μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Fed Β. Bernanke, ανοίγοντας τον δρόμο για περεταίρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού του δολαρίου.

Οι δηλώσεις του Bernanke ετοιμάζουν το έδαφος για την επιτροπή ανοιχτής αγοράς της Fed, η οποία αναμένεται να μειώσει κι άλλο το επιτόκιο δανεισμού του δολαρίου μέσα στο μήνα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, μια πληθώρα παραγόντων μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι μειωμένες τιμές κατοικιών αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη μέσα στο 2008.

Νωρίτερα, η Capital One, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη  εκδότρια πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ, μείωσε την εκτίμησή της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης κατά 20%, λόγω των αυξημένων ζημιών από δάνεια.

Επίσης, οι μετοχές της Freddie Mac βρίσκονται υπό πίεση, καθώς η Moody's ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της σύστασης για τη δεύτερη μεγαλύτερη πάροχο κεφαλαίων για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Στο ''κόκκινο'' έκλεισε η Ευρώπη

Υποχώρησαν για έκτη κατά σειρά μέρα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης του συμβουλίου της Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο στο 4% το επιτόκιο του ευρώ, έδωσε σήμα για αύξηση του κόστους δανεισμού, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός εκτροχιαστεί.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,80% στις 6.222,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες κατά 0,64% στις 5.400,43 μονάδες, και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 0,89% στις 7.713,09 μονάδες.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκαν ο κλάδος των χημικών, ο μεταλλευτικός και ο μηχανολογικός κλάδος με τις μετοχές των BASF, ArcelorMittal και ABB να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και τις Total και StatoilHydro να στέλνουν των δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου Europe Stoxx σε χαμηλό 3 εβδομάδων. Τέλος, η Premier Foods σημείωσε χαμηλό 4 μηνών στον κλάδο των τροφίμων.

Νωρίτερα, ο κ. Τρισέ επισήμανε ότι ο κίνδυνος επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι υπαρκτός, εξαιτίας της αστάθειας στις χρηματαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,1%, σαφώς υψηλότερα του στόχου της τράπεζας για πλαφόν 2%. Με το πετρέλαιο να παραμένει κοντά στα 100 δολάρια, δε διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, γεγονός που διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους δανεισμού.

Βέβαια, υπάρχουν ορισμένοι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει, με βάση με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, στο 2% το 2008, έναντι 2,6% το 2007, θα οδηγήσει την Τράπεζα σε μείωση του κόστους δανεισμού στο 3,5%, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, η  Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο 5,5% το βασικό επιτόκιο της στερλίνας, απογοητεύοντας την αγορά που προσδοκούσε μείωσή του, στο 5,25%, προκειμένου να τονωθεί η βρετανική οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, μετά και τα νέα επίπεδα ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου αλλά και την ύφεση που πλήττει την αγορά κατοικίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.