Τόνισε δε ότι «στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης βρίσκεται μια θεμελιώδης ένταση: πώς να περιοριστεί η εξάπλωση του επιβλαβούς λόγου διαφυλάσσοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης και προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.»
Μερικές φορές τέτοιος επιβλαβής λόγος προέρχεται από κρατικούς παράγοντες ή προσωπικότητες που βρίσκονται κοντά τους, καθιστώντας τους κινδύνους για τη δημοκρατία ακόμη μεγαλύτερους.
Είναι σημαντικό να τονιστεί, είπε ο Επίτροπος, ότι η καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων και η αποτροπή της διάδοσης μίσους ή βίαιων μηνυμάτων δεν αποτελεί λογοκρισία. Είναι μια δέσμευση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως αντικατοπτρίζεται στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ατόμου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατικής, πλουραλιστικής κοινωνίας.
Η πρόληψη του επιβλαβούς λόγου κατοχυρώνεται επίσης στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο απαγορεύει «οποιαδήποτε υπεράσπιση εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους που συνιστά υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας».
Σε αυτή τη βάση, τα κράτη έχουν υιοθετήσει διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να καθοδηγήσουν τις αρχές και τις ιδιωτικές εταιρείες τους στην εξισορρόπηση της ελευθερίας του λόγου με την υποχρέωση προστασίας από βλάβες. Αυτά τα νομικά πρότυπα τονίζουν ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της νομιμότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Ζητούν επίσης διαφάνεια, λογοδοσία και δέσμευση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πράγματι, κατέληξε ο Επίτροπος, η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι τα αντίδοτα τόσο στην παραπληροφόρηση όσο και στην υπερβολή.
Στόχος είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία που να υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης εντός των καθιερωμένων ορίων της.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr