Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Η Λωρίδα της Γάζας θα παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ισραήλ μετά τη λήξη των μαχών», είπε. Οι Παλαιστίνιοι «θα είχαν ήδη επανεγκατασταθεί σε πολύ πιο ασφαλείς και όμορφες κοινότητες, με νέα και σύγχρονα σπίτια, στην περιοχή», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση «δεν θα χρειαζόταν κανένας στρατιώτης από τις ΗΠΑ!»
Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι διέταξε τον στρατό να προετοιμάσει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους κατοίκους που επιθυμούν να φύγουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα εθελοντικά.
«Καλωσορίζω το τολμηρό σχέδιο του προέδρου Τραμπ, οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να φύγουν και να μεταναστεύσουν, όπως είναι ο κανόνας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Κατζ στο Χ.
Ο Κατζ εξήγησε ότι το σχέδιό του θα περιλαμβάνει επιλογές εξόδου μέσω χερσαίων διαβάσεων, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για την αναχώρηση από τη θάλασσα και τον αέρα.
ΕΕ: Δεν νοείται παλαιστινιακό κράτος χωρίς τη Γάζα
Καθώς οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Τραμπ συνεχίζονται, ο Ανουάρ Ελ Ανουνί, Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι «η Γάζα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους» τονίζοντας ότι η «ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών».
Ο Ανουάρ Ελ Ανουνί επεσήμανε τη θέση της ΕΕ ότι «τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν την ειρήνη» και ότι η κατάπαυση του πυρός είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν τα επόμενα βήματα που θα επιτρέψουν τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών και τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
«Μας αιφνιδίασε ο Τραμπ» λένε πολλοί Ρεπουμπλικάνοι
Η ιδέα του Τραμπ για τη Γάζα αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένα μέλη του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος - καθώς και με επικρίσεις από αντίπαλους Δημοκρατικούς πολιτικούς και καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα.
Όσο για τον στενό του κύκλο, η πρόταση του Αμερικανού προέδρου ότι η χώρα του θα «αναλάβει» τη Γάζα και θα αναπτύξει τον παλαιστινιακό θύλακα αιφνιδίασε ακόμη και ανώτερους συνεργάτες του, ανέφεραν οι New York Times.
Όταν ο Τραμπ έθεσε για πρώτη φορά δημοσίως την ιδέα την Τρίτη, η κυβέρνησή του δεν είχε κάνει βασικό σχεδιασμό για το πώς θα λειτουργούσε η ιδέα, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τέσσερα άτομα με γνώση των συζητήσεων.
Δύο πηγές αναφέρουν, επίσης, στην αμερικανική εφημερίδα ότι ακόμη και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αιφνιδιάστηκε, το βράδυ της Τρίτης όταν ο Τραμπ αναφέρθηκε στο «όραμά» του στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων.
Διαμαρτυρίες στη Γάζα
Την Πέμπτη (6/2) στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να λέει ότι η Αμερική θα «καταλάβει» την περιοχή.
Διαδηλωτές έχουν φωτογραφηθεί να στέκονται έξω από το νοσοκομείο al-Aqsa στο Deir al-Balah, στο κέντρο της Γάζας.
Κάποιοι κρατούν πανό που γράφει: «Αυτά τα εδάφη είναι δικά μας. Θα οικοδομήσουμε και θα αναπτύξουμε τη Γάζα με τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας».
Αντίθετος ο αραβικός κόσμος
Η απροσδόκητη ανακοίνωση του Τραμπ την Τρίτη (4/2), η οποία προκάλεσε οργή σε όλη τη Μέση Ανατολή, ήρθε την ώρα που το Ισραήλ και η Χαμάς αναμενόταν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον δεύτερο γύρο ενός εύθραυστου σχεδίου κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό των πολύμηνων συγκρούσεων στη Γάζα.
Η Σαουδική Αραβία απέρριψε ευθέως την πρόταση και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια προσάρτησης εδαφών και εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ κατηγόρησε τον Κατζ ότι προσπαθεί να καλύψει «ένα κράτος που απέτυχε να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του στον πόλεμο κατά της Γάζας» και δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ δεμένοι με τη γη τους για να την εγκαταλείψουν.
Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες και ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός ενός πληθυσμού υπό στρατιωτική κατοχή αποτελεί έγκλημα πολέμου, το οποίο απαγορεύεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949.
Τα ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τους τελευταίους 16 μήνες ανάγκασαν τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν επανειλημμένα εντός της Γάζας, αναζητώντας ασφάλεια.
Πολλοί όμως λένε ότι δεν θα φύγουν ποτέ από τον θύλακα, επειδή φοβούνται μόνιμο εκτοπισμό, όπως στη «Νάκμπα» ή αλλιώς καταστροφή, όταν εκατοντάδες χιλιάδες στερήθηκαν τα σπίτια τους στον πόλεμο κατά τη γέννηση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Ο Κατζ δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν αντιταχθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να φιλοξενήσουν τους Παλαιστίνιους.
«Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και άλλες, οι οποίες έχουν διατυπώσει κατηγορίες και ψευδείς ισχυρισμούς κατά του Ισραήλ για τις ενέργειές του στη Γάζα, είναι νομικά υποχρεωμένες να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε κάτοικο της Γάζας να εισέλθει στα εδάφη τους», είπε.