Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν τα “δύσκολα”, απέφυγαν, δηλαδή, να διαφωνήσουν δημοσίως και κράτησαν και οι δύο μία ευγενικά συγκαταβατική στάση, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία σύγκλισης, παρά στις διαφορές τους.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, έκανε το πρώτο βήμα, δηλώνοντας πρόθυμος να δεχτεί άμεσα στη χώρα του «2000 παιδιά που είναι ορφανά ή πολύ άρρωστα». «Μετά θα περιμένουμε τους Αιγύπτιους και τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες να παρουσιάσουν κι εκείνοι το σχέδιό τους για το πώς μπορούμε να κινηθούμε σε συνεργασία με τον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε, ενώ και σε επόμενη ερώτηση συνέχισε να “κρύβεται” πίσω από την Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας πως τηρεί στάση αναμονής και τονίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, θα κάνει το καλύτερο για τη χώρα του και πως σημασία έχει η όποια διαδικασία να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλους.
Παρά το ότι ο Αμπντάλα μετέθεσε το ζήτημα για λίγο αργότερα, αρνούμενος να μπει σε λεπτομέρειες ο Τραμπ επανέλαβε το “όραμά” του, σύμφωνα με το οποίο οι Παλαιστίνιοι θα ζήσουν χαρούμενοι και ασφαλείς σε μία άλλη γη. Δήλωσε, δε, ότι εκτιμά πως με την Αίγυπτο θα σημειωθεί πρόοδος, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις “απειλές” προς τις Αραβικές χώρες που δεν θέλουν να συνεργαστούν, απάντησε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αναλυτική συζήτηση επί του θέματος, όμως όλες οι χώρες της περιοχής θα ωφεληθούν, αφού οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην οικονομικής τους ανάπτυξης, επομένως δεν τίθεται θέμα απειλών, όπως είπε, αλλά κινήτρων.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν υποχώρησε στο σχέδιό του οι ΗΠΑ «να πάρουν τη Γάζα» και σε αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει προηγουμένως περί αγοράς, τώρα είπε: «Θα διοικήσουμε τη Γάζα όπως πρέπει, δεν πρόκειται να την αγοράσουμε».
Επέμεινε ότι η Γάζα είναι πολύ επικίνδυνη αυτή τη στιγμή, αλλά οι ΗΠΑ θα την μετατρέψουν σε μία ασφαλή και όμορφη γη, σε ένα σχέδιο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο της Λωρίδα της Γάζας, αλλά ολόκληρης της Μ. Ανατολής.
Ερωτηθείς πού επιθυμεί να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι, απάντησε ότι η μετεγκατάστασή τους δεν είναι μία αμιγώς δική του απόφαση, αλλά κάτι που θα καθοριστεί από κοινού με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες χώρες· σε έναν τόπο, σε κάθε περίπτωση, όπου δεν θα έχουν «μία φρικτή ζωή», με «τρομακτικές συνθήκες», μία ζωή «που αυτή τη στιγμή δεν έχει κανείς άλλος στον πλανήτη», όπως τόνισε.