Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σε διάσκεψη στο πλαίσιο της λουξεμβουργιανής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών, αναλύει την κατάσταση της ισότητας των φύλων στην ηγεσία, την προπόνηση, τη διαιτησία, τη συμμετοχή από τη βάση έως το επίπεδο ελίτ, την πρόληψη της βίας με βάση το φύλο, τα μέσα ενημέρωσης/επικοινωνία και τις πολιτικές και προγράμματα για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό.
Παρά κάποια πρόοδο, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων στην ηγεσία, τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση στα μέσα ενημέρωσης παραμένουν βαθιά ριζωμένες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπουν τις κυβερνήσεις, τους αθλητικούς οργανισμούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να υιοθετήσουν και να επιβάλουν πολιτικές που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες στον αθλητισμό.
Ο Georges Mischo, Υπουργός Αθλητισμού στο Λουξεμβούργο δήλωσε ότι "Η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά ένα θεμελιώδες δικαίωμα για το οποίο πρέπει να εργαστούμε ακούραστα. Τα ευρήματα του έργου All In Plus υπογραμμίζουν τα βήματα που έχουν γίνει καθώς και τα σημαντικά κενά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. λάβετε σοβαρά υπόψη αυτά τα ευρήματα και ότι θα εφαρμοστούν οι απαραίτητες αλλαγές για να διασφαλιστεί ότι όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν ίσες ευκαιρίες και εκπροσώπηση στον κόσμο του αθλητισμού».
Ο Normunds Popēns, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Νεότητας, Αθλητισμού και Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου: «Καθώς γιορτάζουμε αυτά τα επιτεύγματα, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό είναι ένα περίπλοκο και βαθιά ριζωμένο ζήτημα που απαιτεί συνεχή δέσμευση, συνεργασία και καινοτομία».
«Τα ευρήματα αυτού του έργου χρησιμεύουν ως μια κλήση αφύπνισης για τον αθλητικό τομέα. Ενώ βλέπουμε σταδιακή πρόοδο, πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς μια φιλοδοξία αλλά μια πραγματικότητα», δήλωσε ο Matthias Kloth, Επικεφαλής του Τμήματος Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αθλητισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Βασικά ευρήματα της Έκθεσης:
Ηγεσία: οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στους ρόλους λήψης αποφάσεων. Μόνο το 12% των αθλητικών ομοσπονδιών έχει γυναίκα Πρόεδρο και το 29% έχει γυναίκα Αντιπρόεδρο ή μέλη Δ.Σ. Ενώ το 59% των αθλητικών οργανώσεων έχουν αναλάβει δράση για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών, οι ανισότητες παραμένουν έντονες.
Προπονητική: οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 23% των εγγεγραμμένων προπονητών, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Ενώ η Μάλτα (40%), η Ελβετία (39%) και η Σουηδία (34%) έχουν σχετικά υψηλότερα ποσοστά γυναικών προπονητών, ορισμένα κρατη έχουν αθλητικές ομοσπονδίες που δεν απασχολούν καθόλου γυναίκες προπονητές. Μόνο οι μισές αθλητικές οργανώσεις έχουν αναλάβει δράση για να προσλάβουν περισσότερες γυναίκες σε ρόλους προπονητή.
Διαιτητές: οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 32% των αθλητικών υπαλλήλων, με τα νούμερα να είναι ιδιαίτερα χαμηλά στην Αυστρία (8%). Μόνο το 47% των αθλητικών οργανώσεων έχουν εφαρμόσει μέτρα για την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης στη διαιτησία.
Συμμετοχή: οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν μόνο το 31% όλων των μελών της αθλητικής ομοσπονδίας, με τα ποσοστά συμμετοχής να μειώνονται σημαντικά από τη νεολαία έως την ενηλικίωση. Η Φινλανδία ξεχωρίζει ως ηγέτης στην ισόρροπη συμμετοχή των φύλων με 50%, ενώ σε πολλα άλλα κράτη η ενασχόληση των γυναικών με τον αθλητισμό παραμένει περιορισμένη.
Πρόληψη της Βίας με βάση το Φύλο (GBV): έχει σημειωθεί πρόοδος, με το ποσοστό των αθλητικών οργανώσεων που έχουν γραπτές πολιτικές να αυξάνεται από 25% το 2019 σε 39% στην πιο πρόσφατη συλλογή δεδομένων το 2023.
Ωστόσο, μόνο το 33% διαθέτει πόρους για την πρόληψη της GBV και οι μηχανισμοί υποστήριξης θυμάτων παραμένουν ανεπαρκείς με 37%.
Εκπροσώπηση στα ΜΜΕ: μόνο το 35% των αθλητικών οργανώσεων έχουν λάβει μέτρα για την προώθηση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στα μέσα ενημέρωσης, με την Αυστρία (65%) και την Ισπανία (59%) να πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, λιγότεροι από το 30% των οργανισμών έχουν κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα ενημέρωσης για εκπροσώπηση με ευαισθησία ως προς το φύλο.
Πολιτικές και προγράμματα για την ισότητα των φύλων: ενώ το 67% των αθλητικών οργανώσεων περιλαμβάνουν την ισότητα των φύλων στα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους, μόνο το 34% έχει γραπτές πολιτικές ή σχέδια δράσης, υπογραμμίζοντας ένα χάσμα μεταξύ δέσμευσης και συγκεκριμένης δράσης.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο