Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ο δράστης κρατείται από τις αρχές, οι οποίες αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση πυροβολισμού για να τον ακινητοποιήσουν. Πρόκειται για έναν 24χρονο Αφγανό υπήκοο, που είχε καταθέσει αίτημα ασύλου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν (CSU), ο 24χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία. Ο υπήκοος του Αφγανιστάν είχε ποινικό μητρώο για κλοπές σε καταστήματα και αδικήματα κατά του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ οι αρχές ασφαλείας δεν υποθέτουν προς το παρόν οποιαδήποτε σχέση με τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει την Παρασκευή και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί.
Ισλαμιστικά κίνητρα
Ο ύποπτος για τη φερόμενη επίθεση στο Μόναχο φέρεται να είχε αναρτήσει ένα ύποπτο ισλαμιστικό μήνυμα πριν από την επίθεση. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο 24χρονος Αφγανός μοιράστηκε τέτοιο περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα. Το Der Spiegel είχε γράψει στο παρελθόν για τις φερόμενες ως ισλαμιστικές αναρτήσεις του υπόπτου και ο άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία αφού έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε ομάδα διαδηλωτών. Η βαυαρική Κεντρική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Εξτρεμισμού και της Τρομοκρατίας της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου έχει αναλάβει την έρευνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης έφτασε στη Γερμανία ως ασυνόδευτος ανήλικος στα τέλη του 2016 και τέθηκε υπό την προστασία ενός κέντρου πρόνοιας νέων, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων dpa. Προηγουμένως είχε μείνει στην Ιταλία. Λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του, ο νεαρός υπέβαλε αίτηση ασύλου, η οποία απορρίφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά της οποίας άσκησε ανεπιτυχώς έφεση. Ήταν υποχρεωμένος να εγκαταλείψει τη χώρα από το φθινόπωρο του 2020.
Στη Γερμανία διεξάγονται εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου και το μεταναστευτικό έχει κυριαρχήσει στη δημόσια ατζέντα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση παράτυπου μετανάστη στη Γερμανία μέσα στο 2025. Τον Ιανουάριο ένας Σύρος υπήκοος, ο οποίος επίσης είχε προγραμματιστεί να απελαθεί, είχε επιτεθεί σε ένα γκρουπ παιδικού σταθμού στο βαυαρικό Ασάφενμπουργκ. Ένα παιδί δολοφονήθηκε, καθώς κι ένας ενήλικας. Σε αντίθεση με την περίπτωση του Μονάχου, η συγκεκριμένη επίθεση δεν είχε ισλαμιστικά κίνητρα. Ο δράστης ήταν ψυχιατρικά ασθενής.
Η αντίδραση Σολτς
Μετά την ύποπτη επίθεση, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) ζήτησε να καταδικαστεί ο ύποπτος και αργότερα να απελαθεί.
Δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε «οποιαδήποτε επιείκεια», δήλωσε ο Σολτς στο περιθώριο μιας συνάντησης στο Fürth. «Πρέπει να τιμωρηθεί και να φύγει από τη χώρα.» Ένα αδίκημα όπως αυτό του Μονάχου δεν μπορεί να γίνει ούτε ανεκτό ούτε αποδεκτό. «Πρέπει επομένως να είναι απολύτως σαφές ότι η δικαιοσύνη θα λάβει σκληρή δράση εναντίον αυτού του δράστη με όλα τα μέσα που διαθέτει», δήλωσε ο Σολτς. «Όποιος διαπράττει αδικήματα στη Γερμανία όχι μόνο θα τιμωρείται αυστηρά και θα οδηγείται στη φυλακή, αλλά θα πρέπει επίσης να αναμένει ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει την παραμονή του στη Γερμανία». Αυτό ισχύει και για τις χώρες στις οποίες ο επαναπατρισμός είναι δύσκολος, τόνισε ο νυν καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας το αδίκημα «τρομερό» και ευχόμενος στους τραυματίες πλήρη ανάρρωση. Η καγκελάριος επισήμανε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω πτήσεις απέλασης στο Αφγανιστάν για σοβαρούς εγκληματίες. «Αυτό θα συμβεί και για αυτόν τον παραβάτη, μόλις τα δικαστήρια λάβουν την απόφασή τους», δήλωσε ο Σολτς.
Η αντίδραση Μερτς
Ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστανικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς σχολίασε στο X: «Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Ελπίζω να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή και να βρουν τη δύναμη που χρειάζονται», έγραψε στην πλατφόρμα, ευχαριστώντας τις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται επί τόπου. Η ανάρτησή του συνέχισε: «Η ασφάλεια των ανθρώπων στη Γερμανία θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Θα επιβάλλουμε με συνέπεια τον νόμο και την τάξη. Όλοι πρέπει να αισθάνονται ξανά ασφαλείς στη χώρα μας. Κάτι πρέπει να αλλάξει στη Γερμανία».
Τέλος, το ακροδεξιό AfD επανέλαβε την απαίτηση του για άμεση απέλαση παράτυπων μεταναστών, ενώ το κόμμα των Πρασίνων στάθηκε από την άλλη στην ανάγκη να μην αποφευχθεί η πολιτική εργαλειοποίηση του εγκλήματος.