Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Στους τρεις μήνες από τότε που 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η οροφή ενός πρόσφατα ανακαινισμένου σιδηροδρομικού σταθμού στην πόλη Νόβι Σαντ, οι μαζικές διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας της Σερβίας των τελευταίων χρόνων και στην πιο έντονη απειλή για τη δεκαετή εξουσία του λαϊκιστή προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως αναφέρει το Reuters.
Το πρωί του Σαββάτου (15/2), σε θερμοκρασίες σχεδόν παγωμένες, μαθητές έφτασαν στο Κραγκούγιεβατς από όλη τη Σερβία, με λεωφορεία και ακόμη και με τα πόδια από την πρωτεύουσα Βελιγράδι, περίπου 140 χιλιόμετρα μακριά, χτυπώντας τύμπανα, σφυρίζοντας σφυρίχτρες και κρατώντας ψηλά τη σημαία της χώρας. Οι ντόπιοι τους υποδέχθηκαν με χαμόγελα και επευφημίες.
Οι διαδηλωτές απέκλεισαν μία από τις κεντρικές λεωφόρους της πόλης για 15 ώρες και 15 λεπτά, σε έναν συμβολικό φόρο τιμής στα θύματα. Κράτησαν 15 λεπτά σιγής.
Μέχρι το μεσημέρι, όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στο Κραγκούγεβατς ήταν γεμάτοι κίνηση.
Μαζί με δασκάλους, αγρότες και άλλους εργαζόμενους, οι φοιτητές απολαμβάνουν την υποστήριξη του ευρύτερου κοινού, με πολλούς Σέρβους να κατηγορούν για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ τη διαφθορά και τον νεποτισμό στην κυβέρνηση Βούτσιτς, ισχυρισμούς που οι αρχές αρνούνται.
Καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών διογκωνόταν στο Κραγκούγεβατς, οι ντόπιοι έφερναν στους διαδηλωτές σπιτικές πίτες και ζεστό τσάι για να τους κρατήσουν σε εγρήγορση.
Καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών διογκωνόταν στο Κραγκούγεβατς, οι ντόπιοι έφερναν στους διαδηλωτές σπιτικές πίτες και ζεστό τσάι για να τους κρατήσουν σε εγρήγορση.
Καθώς η δημόσια οργή αυξάνεται, ο Βούτσιτς αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία προς τους υποστηρικτές του στη βορειοδυτική πόλη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα το βράδυ του Σαββάτου.
Τα αιτήματα των φοιτητών
Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς και άλλοι δύο υπουργοί παραιτήθηκαν λόγω των διαδηλώσεων και οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε 13 άτομα για την καταστροφή, αλλά αυτό δεν έκανε πολλά για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις.
Από το δυστύχημα και μετά, οι φοιτητές πραγματοποιούν καθημερινά διαδηλώσεις, καταλαμβάνοντας πανεπιστημιακά κτίρια και αποκλείοντας λεωφόρους και πλατείες.
Οι φοιτητές ζητούν από τις αρχές να δημοσιεύσουν έγγραφα σχετικά με την κατάρρευση της οροφής του σταθμού, να αποδοθεί δικαιοσύνη στους υπεύθυνους, να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των διαμαρτυρόμενων φοιτητών και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.