Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην πραγματικότητα δεν ήταν καλοί για τις επιχειρήσεις», λέει στο CNBC Make It ο Τζέι Σουάνσον, ένας 39χρονος YouTuber και δημιουργός του Paris in My Pocket, ενός ψηφιακού οδηγού για την πόλη. Η επιχείρησή του, η οποία αποφέρει έσοδα μέσω διαφημίσεων στα κανάλια του στο YouTube, συνδρομές στο Patreon και λήψεις οδηγών, είδε πτώση των εσόδων της κατά 35% πέρυσι. Το 2023, απέφερε περίπου 156.000 δολάρια, αλλά το ποσό αυτό έπεσε σε μόλις 96.000 δολάρια το 2024.
Η επιχείρηση του Σουάνσον δεν ήταν η μόνη. Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας απέκλεισαν ή ανακατεύθυναν την κυκλοφορία σε τμήματα της πόλης, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση πεζών σε ορισμένες επιχειρήσεις. Και τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια είδαν τις πωλήσεις να μειώνονται έως και 70% τις ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανέφερε η Συνομοσπονδία των Γάλλων εμπόρων.
Η αύξηση των τιμών «τρόμαξε» πολλούς τουρίστες
Ενόψει των Αγώνων, οι τιμές των ξενοδοχείων και των Airbnb εκτοξεύτηκαν στα ύψη με την προσδοκία ότι οι τουρίστες θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για τη διαμονή τους. Στα τέλη Ιουλίου του 2024, οι μέσες τιμές των ξενοδοχείων ήταν αυξημένες κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσαν τότε στο Reuters αξιωματούχοι του τουρισμού του Παρισιού. Βλέποντας αυτές τις τιμές, «όλοι σκέφτηκαν: Αυτό είναι αδύνατον. Δεν πρόκειται να το κάνω», λέει ο Σουάνσον. «Με αυτόν τον τρόπο τρόμαξαν πάρα πολλούς τουρίστες». Όσο πλησίαζαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα δωμάτια έμεναν σε μεγάλο βαθμό χωρίς κρατήσεις, οι τιμές αυτές μειώθηκαν έως και 70%, ανέφερε το Reuters.
Σύμφωνα με την εμπειρία του Σουάνσον, οι τουρίστες και οι ντόπιοι που έμειναν στην πόλη ήθελαν, κυρίως, να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και παραμέλησαν άλλα αξιοθέατα για της πόλης.«[Οι επισκέπτες] έμειναν αρκετά κοντά στις [ολυμπιακές] εγκαταστάσεις, και πραγματικά ήρθαν μόνο γι' αυτό, δεν έκαναν πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Λούβρο», λέει ο Σουάνσον. «Όλοι είχαν μαζική πτώση των επισκεπτών, επειδή απλά έμεναν σε αυτούς τους διαδρόμους».
Πράγματι, το Λούβρο ανέφερε μείωση επισκεπτών κατά 22% κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής των Αγώνων και το Μουσείο Ορσέ είδε 29% λιγότερη επισκεψιμότητα στις αίθουσές του.
Πρόσθετο κόστος χωρίς πρόσθετα έσοδα
Ενώ για τους ντόπιους μπορεί να ήταν πιο εύκολο να φύγουν από το Παρίσι, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εξακολουθούσαν να ελπίζουν - και τους έλεγαν - ότι οι τουρίστες θα κατέκλυζαν την πόλη για να επισκεφθούν τα καταστήματα και τα εστιατόριά τους. Η κυβέρνηση είπε στις επιχειρήσεις να αυξήσουν το προσωπικό τους για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν μια εισροή επισκεπτών που δεν ήρθε ποτέ, λέει ο Σουάνσον.
«Όταν οι επιχειρήσεις ρώτησαν αν πρέπει να μείνουν ανοιχτές, τους είπαμε ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να είναι μια πραγματική ευκαιρία», δήλωσε στους New York Times τον Ιούνιο ο Pierre Rabadan, αντιδήμαρχος αθλητισμού του Παρισιού.
Οικονομολόγοι και αξιωματούχοι των Ολυμπιακών Αγώνων διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα φέρουν οικονομική έκρηξη στην πόλη. Αλλά στην πραγματικότητα, είχαν μικρό αντίκτυπο στη συνολική οικονομία της Γαλλίας. Οι πωλήσεις εισιτηρίων, ο τουρισμός και άλλα έσοδα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρόσθεσαν μόλις 0,4% στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας το 2024, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας.
«Οι άνθρωποι κατέληξαν να μένουν, να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές και στη συνέχεια είδαν πολύ λιγότερους ανθρώπους από αυτούς που ανέμεναν να περνούν την πόρτα των επιχειρήσεών τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», παρατήρησε ο Σουάνσον. «Αυτό άφησε πολλούς ανθρώπους σε δεινή θέση».