ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα βόμβα: Τα ομόλογα διαλύουν τις μετοχές...

16:47 - 21 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Ένα νέο πρόβλημα ήρθε να προστεθεί σε αυτό των subprimes και να επιτείνει τους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές. Η υποβάθμιση της αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιριών που ασφαλίζουν τις αποδόσεις των διεθνών ομολόγων και η συνακόλουθη κατάρρευση των τιμών τους αλλά και των μετοχών των κατόχων τους.

Την Παρασκευή, η Fitch υποβάθμισε την εταιρία AMBACκαι την εταιρία MBIA που είναι οι δυο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξειδικευμένοι στην ασφάλιση ομολόγων. Με την υποβάθμιση αυτή όλη η αγορά των ομολόγων που εκδίδονται για λογαριασμό κυρίως Δήμων και κρατών, συνολικής αξίας 2,3 τρις δολαρίων, κλυδωνίζεται. Και αυτό διότι υπάρχουν βάσιμοι πλέον φόβοι οτι εαν υποβαθμιστούν οι ασφαλιστές των ομολόγων, δηλαδή αυτοί που εγγυόνται την πληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων, θα υποβαθμιστούν και τα ίδια τα ομόλογα, προκαλώντας έτσι τεράστιες ζημιές στους κατόχους τους, αλλά και στους εκδότες τους.

Η αξία των ομολόγων που θα υποβαθμιστούν, εκτιμάται στο 1 τρις δολάρια, ενώ τα subprimes συνολικά εκτιμώνται σε 600 δις δολάρια.Μπορεί κανείς να αντιληφθεί οτι η εξέλιξη αυτή αποτελεί δυνητικά πολύ μεγαλύτερη βόμβα οχι μόνο για τα κέρδη του διεθνούς πιστωτικού σσυτήματος, αλλά και για την αξιοπιστία του συνολικά. Σημειώνεται οτι η ασφάλιση των αποδόσεων των ομολόγων είναι καθοριστικός παράγων για την αξιοπιστία τους και τον χαρακτηρισμό τους ώς ασφαλή επενδυτικά προιόντα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.