Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Βαρσοβία το Σαββατοκύριακο, ο επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να εξετάσει επιλογές που «υπερβαίνουν αυτά που ήδη υπάρχουν στο τραπέζι» και δεν απέκλεισε τις επιδοτήσεις για τις χώρες στο ευάλωτο ανατολικό άκρο του μπλοκ, όπως μεταδίδει το Politico.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες επωμίζονται το οικονομικό βάρος της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ευρώπης.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ από μια μικρή ανατολική χώρα δήλωσε στο Politico ότι ακόμη και αν οι χώρες στα σύνορα με τη Ρωσία αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 20%, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να διασφαλιστεί η Ευρώπη λόγω του μικρότερου μεγέθους των αντίστοιχων οικονομιών τους. «Χρειαζόμαστε όλους [να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες]», δήλωσε ο διπλωμάτης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα.
Ο Ντομπρόβσκις συμφώνησε ότι οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους και πιθανότατα χρειάζονται περαιτέρω στήριξη. Είπε ότι υποστηρίζει τη διερεύνηση ενός νέου διακυβερνητικού ταμείου, το οποίο αρχικά προτάθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel την περασμένη εβδομάδα και το οποίο θα επέτρεπε τόσο στις χώρες της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες να συγκεντρώσουν χρήματα για τον επανεξοπλισμό της ηπείρου.
Η πρόταση έθεσε επίσης το ενδεχόμενο η Επιτροπή να συμμετέχει ως άμεσος μέτοχος στο ταμείο.
Ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το ταμείο θα μπορούσε να συμβάλει στη δέσμευση χωρών εκτός ΕΕ και να παρακάμψει την ανάγκη για ομόφωνη συμφωνία, παρακάμπτοντας ενδεχομένως ορισμένους από τους αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η πρόταση κερδίζει έδαφος σε κράτη πρώτης γραμμής όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες, τα οποία έχουν αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δισταγμός στις προτάσεις Ντομπρόβσκις από Γερμανία και Ισπανία
Ωστόσο, άλλοι μεγάλοι παίκτες, όπως η Γερμανία, δεν είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν το σχέδιο και χώρες όπως η Ισπανία -που επιθυμούν να αποφύγουν την προσθήκη χρέους- τάσσονται υπέρ της έκδοσης νέων κοινών ομολόγων της ΕΕ, παρόμοιων με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.
Στη συνάντηση της Βαρσοβίας, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Carlos Cuerpo πρότεινε ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα παρέχει τόσο επιχορηγήσεις όσο και δάνεια για πανευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Διατύπωσε την ιδέα ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και το ανατολικό μέτωπο.
Η Πολωνία, εν τω μεταξύ, έκανε μια έντονη σύγκριση με την πανδημία: «Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή, οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης είναι αυτές που έχουν τις μεγαλύτερες αμυντικές ανάγκες», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Andrzej Domański.
Ο Dombrovskis δήλωσε ότι η πρόταση θα συζητηθεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Παρόλα αυτά, οι προτάσεις για την προσφορά επιχορηγήσεων θα συναντήσουν πιθανότατα σθεναρή αντίσταση, ιδίως από δημοσιονομικά συντηρητικά έθνη όπως η Ολλανδία, η οποία ιστορικά αντιτίθεται σε μεγάλης κλίμακας μεταβιβάσεις επιχορηγήσεων μεταξύ των κρατών μελών.
Προς το παρόν, η Επιτροπή φαίνεται να διατηρεί τις επιλογές της ανοικτές. Καθώς όμως ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η ένταση μεταξύ αλληλεγγύης και ιδιοτέλειας είναι και πάλι εμφανής.