ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιόρισε τις απώλειες η Wall μετά τη μείωση των επιτοκίων

00:04 - 23 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Απώλειες κατέγραψαν και πάλι σήμερα οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Wall Street για πέμπτη ημέρα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί σε διάστημα 11 μηνών. Παρόλα αυτά η αιφνίδια κίνηση της Fed για μείωση του βασικού επιτοκίου δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης, στο 3,5%, φαίνεται πως απέτρεψε τα χειρότερα και βοήθησε να συγκρατηθούν οι απώλειες. Από την άλλη, ιδιαιτέρως θετική ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στην απόφαση της Fed, οι οποίες αμέσως μετά την ανακοίνωσή της επιδόθηκαν σε ράλι ανόδου.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,06% χάνοντας 128,11 μονάδες, στις 11.971,19, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,11% κλείνοντας στις 1.310,50 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,04% και διαμορφώθηκε στις 2.292,27 μονάδες.

Η μείωση των επιτοκίων είναι η μεγαλύτερη σε διάστημα δύο δεκαετιών και αν δεν είχε ληφθεί, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η αμερικανική αγορά θα βυθιζόταν σήμερα «στο κόκκινο», καθώς χθες ήταν κλειστή και μάλλον γλίτωσε από μια εφιαλτική συνεδρίαση, αφού στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο σημείωσαν απώλειες της τάξης του 3%-7%. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Dow βρέθηκε να χάνει πάνω από 400 μονάδες και ο Nasdaq να υποχωρεί πάνω από 5%.

Όσον αφορά την είδηση της ημέρας, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να αποτρέψει την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας που επικρατεί στις αγορές, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε εντυπωσιακή μείωση, κατά 75 μονάδες βάσης, του προεξοφλητικού επιτοκίου, διαμορφώνοντάς το στο 3,50%. Με την απόφασή τους αυτή τα μέλη της Federal Open Market Committee δείχνουν ότι ανησυχούν σφόδρα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και θεωρούν πολύ πιθανό πλέον το ενδεχόμενο της ύφεσης.

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο για πακέτο μέτρων μεγαλύτερο των 150 δισ. δολαρίων που έχει ήδη ανακοινώσει προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική ύφεση. Κανένας δεν έχει προτείνει σύνολο δράσεων μεγαλύτερo του 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δε σημαίνει όμως αυτό ότι «πίσω από κλειστές πόρτες», στις μεταξύ τους συζητήσεις, δεν τίθεται και αυτό το θέμα, δήλωσε ο Υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου, Dana Perino.

Νωρίτερα και ο υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε «σχέδιο άμεσης δράσης» για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων και μειωμένα κατά 95% ήταν τα κέρδη τετάρτου τριμήνου της Bank of America. Η τράπεζα προέβη σε διαγραφές ζημιών 5,28 δισ. δολαρίων λόγω subprimes.

Ο CEO της επιχείρησης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την αστάθεια των αγορών και την επιβράδυνση της οικονομίας. Η μετοχή της Bank of America υποχώρησε κατά 8,5% την προηγούμενη εβδομάδα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, από τότε δηλαδή που ανακοίνωσε την εξαγορά της πολύπαθης Countrywide.

Η πολύπαθη Ambac Financial ήταν το επόμενο «θύμα» της κρίσης των subprimes μετά την Bank of America. Αναλυτικότερα, η Ambac Financial κατάγραψε ζημίες 3,26 δις δολαρίων, ή 31,85 δολάρια ανά μετοχή, μετά από απομειώσεις ύψους 5,2 δις δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν και τα καθαρά κέρδη της Wachovia, τα οποία υποχώρησαν στα 51 εκατ. δολάρια κατά το δ τρίμηνο, από τα 2,3 δις δολάρια κερδοφορία που είχε παρουσιάσει για την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ακόμη η Exxon Mobil, η Microsoft και η Cisco Systems.

Τέλος, ενισχυμένα ήταν τα κέρδη τετάρτου τριμήνου της DuPont, της τρίτης μεγαλύτερη χημικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, καθώς οι αυξημένες πωλήσεις στις αγορές εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, αντιστάθμισαν την ασθενή ζήτηση στην εγχώρια αγορά.

Ωστόσο,να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 545 εκατ. δολάρια ή 60 λεπτά ανά μετοχή, έναντι κερδών 871 εκατ. δολαρίων ή 94 λεπτών ένα χρόνο νωρίτερα.

Ράλι ανόδου για την Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε ανοδικό ράλι επιδόθηκαν αρκετοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για πρώτη φορά μετά από ένα αρνητικό σερί πέντε ημερών. Η απρόσμενη κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση του επιτοκίου του δολαρίου βοήθησε να βελτιωθεί το κάκιστο επενδυτικό κλίμα, που οδήγησε χθες, αλλά και σήμερα, σε bear market, περισσότερες από τις μισές χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη.

Επίσης, οι εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 8%

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.