ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτιμήσεις για πτώση στη Wall, ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη

14:51 - 30 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Ελαφρώς πτωτικά κινούνται τα παράγωγα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια του δολαρίου. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του πρώην προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και της Yahoo, για κάμψη της κερδοφορίας της το 2008, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και τόνωση της εταιρικής κερδοφορίας, ακόμη και μετά από μία νέα μείωση του κόστους δανεισμού.


Κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, η προσδοκία ότι η Fed θα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο του δολαρίου στο 3%, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αμερικανική οικονομία, οδήγησε σε ράλι τους αμερικανικούς δείκτες. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δε θα προχωρήσει σε τόσο γενναία μείωση του κόστους δανεισμού, δεδομένης της μείωσης κατά 75 μονάδες βάσης, μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η αγορά αναμένει επίσης τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο τελευταίο τρίμηνο του 2007.  Να σημειωθεί ότι ο πρώην Πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική οικονομία, εκτιμώντας ότι υπάρχουν πιθανότητες ύφεσης τουλάχιστον 50%, ενώ μάλιστα υποστηρίζει ότι οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις είναι τόσο ισχυρές, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά από τις μειώσεις των επιτοκίων.

Αρνητική επίδραση στο επενδυτικό κλίμα ασκεί και η προειδοποίηση της Yahoo για μια δύσκολη χρονιά, αν καιανακοίνωσε χθες αποτελέσματα τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ο τραπεζικός κλάδος οδηγεί σε απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικό είναι και σήμερα το κλίμα στην Ευρώπη, με τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της BNP Paribas και της UBS να οδηγούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τον τραπεζικό κλάδος, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανησυχία ότι η πιστωτική κρίση θα συνεχίσει επί μακρόν να πλήττει την κερδοφορία του χρηματοοικονομικού κλάδου. Την γενικευμένη απαισιοδοξία επιδεινώνει και η Citigroup, η οποία προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου για τη Royal Bank of Scotland και τη Barclays.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες κατά 0,37% στις 5.863,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση κατά 1,43% στις 4.870,98 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,39% στις 6.865,87 μονάδες.

Η BNP Paribas, η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα αποτελεί «βαρίδι» για το δείκτη του Παρισιού. Τα καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 42%, στα 1 δισ. ευρώ από 1,72 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα απογοήτευσαν τους αναλυτές που εκτιμούσαν ότι τα κέρδη θα έφταναν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Τις ανησυχίες των επενδυτών επέτειναν οι ζημίες - ρεκόρ, που εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο η UBS. Οι διαγραφές ζημιών στις οποίες προέβη η τράπεζα λόγω subprimes άγγιξαν τα 14 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, στο τέταρτο τρίμηνο η UBS σημείωσε ζημίες 11,4 δισ. δολάρια ενώ στο σύνολο του έτους οι ζημίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 4,4 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι ζημίες τριμήνου ήταν σχεδόν διπλάσιες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι η κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης των ΗΠΑ έχει προκαλέσει διαγραφές ζημιών της τάξεως των 130 δισ. δολαρίων από τον Ιούνιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.