ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υψηλότερα Wall και Ευρώπη με όχημα τη Microsoft

18:09 - 01 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά την κίνηση της Microsoft να υποβάλει πρόταση εξαγοράς στην Yahoo έναντι 44,6 δισ. δολαρίων, ήτοι με premium 62%. Η είδηση αυτή στέλνει επίσης σε ράλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,72%, στις 12.741,16 μονάδες ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.414,50 μονάδες, με άνοδο 1,03% και ο Standard & Poor's 500 σημειώνει άνοδο 1,05%, στις 1.392,96 μονάδες.

Επίσης, στο Λονδίνο o FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,85% στις 5.988,60 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη κατά 1,32% στις 6.942,50 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο κατά 2,13% στις 4.973,34 μονάδες.

Η Microsoft προέβη σε προσφορά εξαγοράς της Yahoo και προτίθεται να καταβάλλει το ποσό των 44,6 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές. Σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες έρθουν σε συμφωνία, το deal θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2008.

Οι δυο εταιρείες είχαν εξετάσει και στο παρελθόν το ενδεχόμενο συνεργασίας, και συγκεκριμένα βρέθηκαν σε διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2006 και τις αρχές του 2007. Η Yahoo τότε είχε απορρίψει την πρόταση της Microsoft.

Η Yahoo βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς η μετοχή της διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 και τα κέρδη της «βουλιάζουν». Συγκεκριμένα, προχθές η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση κατά 23% στα καθαρά κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο, απογοητεύοντας τους επενδυτές με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Societe Generale μετά και το δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos που φέρει την Credit Agricole να έχει αναθέσει στις Lazard και Calyon να διερευνήσουν το ενδεχόμενο εξαγοράς της Societe Generale.

Σε ανοδική τροχιά και η BNP Paribas καθώς εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε χθες ότι η τράπεζα εξετάζει επίσης την πιθανότητα εξαγοράς της SocGen.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Chinalco και Alcoa εξαγόρασαν το 12% της Rio Tinto (+10,6%)σε μία προσπάθεια να «αποτρέψουν» την πρόταση εξαγοράς της BHP Billiton (+7,7%) για την εταιρεία. Οι δύο εταιρείες ωστόσο ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε προταση εξαγοράς για τη Rio, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως. Το γεγονός ότι το ποσοστό που εξαγόρασαν η Chinalco και η Alcoa είναι πάνω από το 10% ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προσπάθεια να «μπλοκάρουν» ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την πρόταση της BHP.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, αυτά μάλλον δημιούργησαν σύγχυση παρά βοήθησαν να αποσαφηνιστεί η εικόνα αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αφενός, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, στις 78,4 μονάδες, από τις 75,5 μονάδες του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε πέραν του προβλεπόμενου, στο 50,7% έναντι 48,4% που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν έτι περαιτέρω, κατά 1,1% υποδεικνύοντας ότι η ύφεση στην αγορά κατοικίας παρατείνεται.

Επίσης, ανησυχητικά ήταν τα νέα από την αγορά εργασίας, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 17.000 σε χαμηλό 4 χρόνων μετά από αύξηση κατά 82.000 ένα μήνα νωρίτερα. Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο υποχώρησε στο 4,9% από το 5% του προηγούμενου μήνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η  εν λόγω υποχώρηση των νέων θέσεων εργασίας είναι ενδεικτική της σημαντικής επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.