ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι με όχημα τα deals στην Ευρώπη, νευρικότητα στη Wall

20:20 - 01 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Σε ράλι επιδόθηκαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με όχημα τα deals των Alcoa και Aluminum of China με την Rio Tinto και την πρόταση της Microsoft για εξαγορά της Yahoo! έναντι 44,6 δισ. δολαρίων, ήτοι με premium 62%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες απώλεσαν μέρος των κερδών τους, καθώς τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και επαναφέρουν στο προσκήνιο τους φόβους ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, μετρίασαν την αρχική αισιοδοξία που προκάλεσαν οι επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν στις 17 από τις 18 αγορές της δυτικής Ευρώπης, με μοναδική εξαίρεση την Ισλανδία. Στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,54% στις 6.029,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX με κέρδη 1,71% στις 6.968,67 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 2,22% στις 4.978,06 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο FTSE ενισχύθηκε κατά 2,72%, ο DAX κατά 2,22% και ο CAC 40 2,04%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2%, στις 328,74 μονάδες. Τον Ιανουάριο, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε 12%, που είναι και η μεγαλύτερη πτώση στην 21χρονη ιστορία του, υπό το βάρος των ανησυχιών περί ύφεσης της αμερικανικής και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones ενισχύεται 0,02%, στις 12.652,64 μονάδες ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.387,15 μονάδες, με πτώση 0.11% και ο Standard & Poor's 500 σημειώνει άνοδο 0,34%, στις 1.383,23 μονάδες.

Η Microsoft προέβη σε προσφορά εξαγοράς της Yahoo και προτίθεται να καταβάλει το ποσό των 44,6 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές. Σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες έρθουν σε συμφωνία, το deal θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2008.

Οι δυο εταιρείες είχαν εξετάσει και στο παρελθόν το ενδεχόμενο συνεργασίας, και συγκεκριμένα βρέθηκαν σε διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2006 και τις αρχές του 2007. Η Yahoo τότε είχε απορρίψει την πρόταση της Microsoft.

Οι μετοχές της Yahoo εκτοξεύονται μετά την προσφορά εξαγοράς καταγράφοντας άνοδο 45%. Υπενθυμίζεται ότι προχθές η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση κατά 23% στα καθαρά κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο, απογοητεύοντας τους επενδυτές με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις. Από την άλλη οι μετοχές της Microsoft καταγράφουν απώλειες 6,5%.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Chinalco και Alcoa εξαγόρασαν το 12% της Rio Tinto σε μία προσπάθεια να «αποτρέψουν» την πρόταση εξαγοράς της BHP Billiton για την εταιρεία. Οι δύο εταιρείες ωστόσο ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε προταση εξαγοράς για τη Rio, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως. Το γεγονός ότι το ποσοστό που εξαγόρασαν η Chinalco και η Alcoa είναι πάνω από το 10% ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προσπάθεια να «μπλοκάρουν» ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την πρόταση της BHP. Κατόπιν τούτου, άλμα 16% σημείωσε η Rio Tinto, ενώ και η BHP Billiton σημείωσε ράλι επταετίας, της τάξης του 12%.

Ιδιαίτερα κερδοφόρος ήταν και ο τεχνολογικός τομέας, με την Cap Gemini, τη μεγαλύτερη εταιρείαςυπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ευρώπη, να ηγείται της ανόδου.

Στον τραπεζικό κλάδο, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Societe Generale μετά και το δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos που φέρει την Credit Agricole να έχει αναθέσει στις Lazard και Calyon να διερευνήσουν το ενδεχόμενο εξαγοράς της Societe Generale. Επίσης, σε ανοδική τροχιά και η BNP Paribas καθώς εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε χθες ότι η τράπεζα εξετάζει επίσης την πιθανότητα εξαγοράς της SocGen.

Υπό το βάρος των μάκρο η Wall

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall χάνουν μέρος των αρχικών τους κερδών, υπό το βάρος των αντιφατικών μακροοικονομιών δεδομένων που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, τα οποία μάλλον δημιούργησαν σύγχυση, παρά βοήθησαν να αποσαφηνιστεί η εικόνα αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αφενός, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, στις 78,4 μονάδες, από τις 75,5 μονάδες του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε πέραν του προβλεπόμενου, στο 50,7% έναντι 48,4% που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν έτι περαιτέρω, κατά 1,1% υποδεικνύοντας ότι η ύφεση στην αγορά κατοικίας παρατείνεται.

Επίσης, ανησυχη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.