ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό πίεση η Wall, μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

17:50 - 04 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Σε αρνητικό έδαφος ξεκινούν την εβδομάδα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall, με τους κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας στην αιχμή της καθοδικής τάσης, καθώς η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά για τρίτη συνεχή μέρα και η UBS συνέστησε πώληση των μετοχών της American Express, διαβλέποντας μείωση της κερδοφορίας της, λόγω εξασθένησης της αγοραστικής δύναμης των αμερικανών. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζουν να στηρίζουν τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς προσδοκάται ότι θα αποτελέσουν τη θεραπεία για τις αγορές απέναντι στην οικονομική επιβράδυνση και την πιστωτική κρίση, αν και απώλεσαν μέρος των αρχικών τους κερδών.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,49%, στις 12.680,60 μονάδες, ο  Nasdaq βρίσκεται στις 2.400,39 μονάδες, με απώλειες 0,54% και ο Standard & Poor's 500 σημειώνει πτώση 0,58%, στις 1.387,39 μονάδες.

Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του πλανήτη, κινείται πτωτικά, καθώς η τιμή του αργού υποχώρησε, λόγω των ανησυχιών ότι η οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει τη ζήτηση για ενεργειακά προιόντα.

Στο έτερο πεδίο των πιέσεων, οι Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase, δηλαδή οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, κινούνται πτωτικά, υπό το βάρος των εκτιμήσεων των αναλυτών ότι η ύφεση θα πλήξει τα κέρδη της American Express.

Επίσης, υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές της Wells Fargo, της μεγαλύτερης τράπεζας της Δυτικής Ακτής στις ΗΠΑ, καθώς και της Wachovia, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, αφού η Merrill Lynch συνέστησε πώληση των μετοχών τους, έναντι προηγούμενης σύστασης «ουδέτερη». Η Merrill Lynch προχώρησε στην εν λόγω υποβάθμιση καθώς οι συγκεκριμένες τράπεζες φαίνεται να πλήττονται σημαντικά από την κρίση στην αγορά κατοικίας, δεδομένου ότι οι τιμες των κατοικίων στην περιοχή της Καλιφόρνια υποχώρησαν σημαντικά.

Η αγορά αναμένει επίσης την εξέλιξη που θα έχει η προσπάθεια της Microsoft να εξαγοράσει τη Yahoo. Ωστόσο, α ν και το ενδεχόμενο του mega deal αναπτέρωσε την Παρασκευή τις ελπίδες των επενδυτών, οδηγώντας τού δείκτες σε Wall και Ευρώπη σε ράλι, ωστόσο, αυτή την εβδομάδα θα δουν το φως της δημοσιότητας μια σειρά μακροοικονομικών ειδήσεων στις ΗΠΑ, που ίσως επαναφέρουν στο επίκεντρο τους φόβους περί ύφεσης της οικονομίας και οδηγήσουν για άλλη μια φορά τους επενδυτές σε πωλήσεις μετοχών.

Επιπλέον, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, σημειωσαν άνοδο 2,3% το Δεκέμβριο, έναντι αυξησης 1,5% το Νοέμβριο.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε θετικό έδαφος, αν και απώλεσαν μέρος της αρχικής τους ορμής. Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες θα αποτελέσουν το «αντίβαρο» στην πιστωτική κρίση. Στο προσκήνιο βρίσκεται η βρετανική αλυσίδα pubs Mitchells & Butlers η οποία φέρεται να έχει δεχθεί πρόταση εξαγοράς από την Punch Taverns.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,13% στις 6.037,30μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες κατά 0,18% στις 4.969,25 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,94% στις 7.034,05 μονάδες.

Η μετοχή της Mitchells & Butlers καταγράφει σημαντικά κέρδη στο Λονδίνο μετά την προσέγγιση που δέχθηκε από την ανταγωνίστριά της Punch Taverns. Η Mitchells, η οποία ελέγχει τις αλυσίδες All Bar One και O'Neill, ανακοίνωσε σήμερα ότι και άλλοι επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την επιχείρηση.

Κέρδη καταγράφει και η ITV καθώς δημοσίευμα του Observer αναφέρει ότι οι Apax, Provident και Kohlberg Kravis Roberts εξετάζουν την υποβολή πρότασης για το τηλεοπτικό δίκτυο.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες καταγράφει η μετοχή της Ryanair καθώς ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματά της θα δεχθούν πλήγμα από το υψηλό κόστος των καυσίμων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.