ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: ''Θρίλερ'' για το χρίσμα των Δημοκρατικών

13:07 - 06 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Παρατείνεται η «μητέρα των μαχών» για το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει σε πολιτείες-κλειδιά, περιλαμβανομένης της Καλιφόρνια, αλλά ο Μπάρακ Ομπάμα νικά όχι μόνο σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτειών, αλλά αποδεικνύεται ότι διεισδύει και στην εκλογική βάση της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης. Την ίδια ώρα, ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα του Τζον ΜακΚέιν στους Ρεπουμπλικανούς.

Στη διάρκεια της ημέρας τα συναισθήματα στα επιτελεία των μονομάχων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, άλλαζαν δραματικά. Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε σε πολιτείες με πολλούς εκλέκτορες, όπως το Νιου Τζέρσεϊ, η Μασαχουσέτη και η πολιτεία στην οποία εκλέγεται γερουσιαστής, η Νέα Υόρκη. Ο Ομπάμα απάντησε με νίκες στη Τζόρτζια, την Αλαμπάμα και την «δική του» πολιτεία, το Ιλινόις.

Συνολικά η αναμέτρηση διεξήχθη σε 22 πολιτείες, αλλά κανείς υποψήφιος δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετούς εκλέκτορες ώστε να εξασφαλίσει το χρίσμα. Με την καταμέτρηση των ψήφων να μην έχει τελειώσει ακόμη, η Χ.Κλίντον εξασφάλιζε 445 εκλέκτορες και ο Μπ.Ομπάμα 409.

Και οι δύο υποψήφιοι πρέπει τώρα να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την προεκλογική τους εκστρατεία εν όψει των προκριματικών της 4ης Μαρτίου στο Οχάιο και το Τέξας.

Η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής με τους νικητές, ή τους αναμενόμενους νικητές, της «Σούπερ Τρίτης», έχει ως εξής:

Δημοκρατικοί (αναμέτρηση σε 22 πολιτείες)

Χίλαρι Κλίντον (8): Αριζόνα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Οκλαχόμα, Τενεσί
Μπάρακ Ομπάμα (13): Αλαμπάμα, Αλάσκα, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Τζόρτιζ, Αϊντάχο, Ιλινόις, Κάνσας, Μινεσότα, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα

Ρεπουμπλικάνοι (αναμέτρηση σε 21 πολιτείες)

Τζον ΜακΚέιν (9): Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Ιλινόις, Μιζούρι, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Οκλαχόμα
Μιτ Ρόμνεϊ (7): Αλάσκα, Κολοράντο, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Μοντάνα, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα
Μάικ Χάκαμπι (5): Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Τζόρτζια, Τενεσί, Δυτική Βιρτζίνια

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.