ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εταιρική κερδοφορία ''δεκανίκι'' στην ανάκαμψη σε Ευρώπη και Wall

20:03 - 06 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Σε θετικά πρόσημα τερμάτισαν οι σημαντικότεροι δείκτες της Ευρώπης, ανακάμπτοντας από τη χθεσινή πτώση, καθώς η εταιρική κερδοφορία τόνωσε την αισιοδοξία. Η Wall επανέρχεται στο «πράσινο» μετά τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 11 μηνών που σημείωσε χθες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 5.875,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη κατά 0,83% στις 4.816,43 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 1,22% στις 6.847,51 μονάδες.

Η μετοχή της TUI ενισχύθηκε κατά 6%, καθώς διέρρευσε στον ξένο τύπο ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Temasek Holdings εξετάζοντας το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Την ίδια ώρα κατά 6,3% ενισχύθηκε και η μετοχή της Societe Generale, στον απόηχο της είδησης προσφοράς εξαγοράς από την HSBC. Στους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης στην Ευρώπη και η Ισπανική Iberdrola, η οποία κατέγραψε κέρδη 3,2%.

Η BSkyB σκαρφάλωσε κατά 5,8% στην αγορά του Λονδίνου στον απόηχο της ανακοίνωσής της ότι οι προβλέψεις για την κερδοφορία του 2008 παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Στο επίκεντρο της ανόδου και η μετοχή της Deutsche Postbank, η οποία κατέγραψε κέρδη 10%, αλλά και της Electrolux, η οποία κινήθηκε σε υψηλό 2 εβδομάδων.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η κερδοφορία της Walt Disney, αλλά και τα τελευταία νέα από το μέτωπο της εξαγοράς της Rio Tinto από την BHP Billiton, βρέθηκαν στο επίκεντρο τονώνοντας την αισιοδοξία καθώς η πρώτη απέρριψε και την αναθεωρημένη προσφορά της δεύτερης.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,83% στις 12.366,99 μονάδες, ο Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 1,09% στις 2.334,73 μονάδες, ενώ κέρδη 0,96% καταγράφει και ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώνεται στις 1.349,52 μονάδες.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε ο μεταλλευτικός κλάδος με τις μετοχές των Newmont, Freeport και Goldcorp να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Η Rio Tinto απέρριψε την αναθεωρημένη προσφορά εξαγοράς της BHP Billiton, καθώς θεώρησε ότι το προσφερόμενο ποσό υποτιμά σημαντικά την αξία της εταιρίας. Τα σχέδιά μας παραμένουν αμετάβλητα δήλωσε ο διευθυντής της Rio, Paul Skinner και θα παραμείνουν έτσι μέχρι να κατατεθεί μια πρόταση, η οποία αντικατοπτρίζει πλήρως την αξία της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως είχε αυξήσει την προσφορά της στα 147,4 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να «μπλοκάρει» την κίνηση της Chinalco. Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΒΗΡ κατέγραψε σήμερα στην αγορά του Σίδνεϋ τις ισχυρότερες απώλειες σε διάστημα 20 ετών, ενώ καταγράφει απώλειες της τάξεως του 4,8% στην αγορά του Λονδίνου.

Στο επίκεντρο της ανόδου η Walt Disney, η οποία «έκλεψε» κάτι από τη μαγεία των παραμυθιών, η JDS Uniphase.

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ για το δ τρίμηνο παρουσίασε ανώτερη των εκτιμήσεων αύξηση της τάξης του 1,8%, ωστόσο επιβραδύνθηκε αρκετά σε σχέση με το 6% που είχε καταγράψει στο γ τρίμηνο του 2007.

Επιπλέον, τα κέρδη της Disney για το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς τα έσοδα από το δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης και τα θεματικά πάρκα σκαρφάλωσαν στα ύψη.

Τα καθαρά κέρδη της Walt Disney διαμορφώθηκαν στα 1,25 δις δολάρια, έναντι 1,7 δις που κατέγραψε τον προηγούμενο χρόνο λόγω πώλησης κεφαλαίων.

Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 10,45 δις δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση 9,1%, ενώ η τουριστική κίνηση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.