ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή πλεύσης στη Wall- Στο «κόκκινο» και πάλι οι δείκτες

23:22 - 06 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Ανέκοψε την προηγούμενη κερδοφορία της η Wall, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφεια ότι η Fed θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της, καθώς ο κίνδυνος του πληθωρισμού καιροφυλακτεί. Επίσης, , η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων στις ΗΠΑ, η Macy΄s προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,10% στις 12.252,29 μονάδες, ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,51% στις 2.297,89 μονάδες, ενώ απώλειες 0,23% καταγράφει και ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώνεται στις 1.333,20 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Charles Plosser χαρακτήρισε τις επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων στις οποίες προέβη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απαραίτητες και κατάλληλες για την οικονομική ανάπτυξη. Προειδοποίησε όμως ότι μια υπερβολικά επιθετική πολιτική από μέρους της Fed θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Το γεγονός ότι η οικονομία παρουσιάζει επιβράδυνση δε σημαίνει ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού δεν παραμένει υπαρκτός, ενώ τόνισε παράλληλα και τον κίνδυνο να πληγεί η αξιοπιστία της Fed.

Ο Plosser έκανε λόγο για οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 1% κατά τη διάρκεια του πρώτου οικονομικού εξαμήνου, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο 2 με 2,5%,κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αλαμάμπα. Σημείωσε πάντως πως αν η κατάσταση εξελιχθεί διαφορετικά, τότε η Fed θα πρέπει να είναι έτοιμη να ενσωματώσει τις αλλαγές που απαιτούνται στις περαιτέρω αποφάσεις της.

Η Macy's ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές 2.300 θέσεων εργασίας και σε συγχώνευση τριών κλάδων της, προκειμένου να επιτύχει μείωση κόστους και αύξηση των πωλήσεων. Οι εν λόγω κινήσεις αναμένεται να μειώσουν τα έσοδα της εταιρίας κατά 100 εκατ. δολάρια ξεκινώντας από το 2009, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Macy's. Η αναδιαμόρφωση της εταιρίας θα της στοιχίσει 150 εκατ. δολάρια μέσα στο 2008.

Η Macy's μείωσε τις προβλέψεις της για κερδοφορία στο τέταρτο τρίμηνο στα 1,57 με 1,62 δολάρια ανά μετοχή, από 1,70 με 1,80 που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Η Rio Tinto απέρριψε την αναθεωρημένη προσφορά εξαγοράς της BHP Billiton, καθώς θεώρησε ότι το προσφερόμενο ποσό υποτιμά σημαντικά την αξία της εταιρίας. Τα σχέδιά μας παραμένουν αμετάβλητα δήλωσε ο διευθυντής της Rio, Paul Skinner και θα παραμείνουν έτσι μέχρι να κατατεθεί μια πρόταση, η οποία αντικατοπτρίζει πλήρως την αξία της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως είχε αυξήσει την προσφορά της στα 147,4 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να «μπλοκάρει» την κίνηση της Chinalco. Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΒΗΡ κατέγραψε σήμερα στην αγορά του Σίδνεϋ τις ισχυρότερες απώλειες σε διάστημα 20 ετών, ενώ καταγράφει απώλειες της τάξεως του 4,8% στην αγορά του Λονδίνου.

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ για το δ τρίμηνο παρουσίασε ανώτερη των εκτιμήσεων αύξηση της τάξης του 1,8%, ωστόσο επιβραδύνθηκε αρκετά σε σχέση με το 6% που είχε καταγράψει στο γ τρίμηνο του 2007.

Επιπλέον, τα κέρδη της Disney για το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς τα έσοδα από το δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης και τα θεματικά πάρκα σκαρφάλωσαν στα ύψη.

Τα καθαρά κέρδη της Walt Disney διαμορφώθηκαν στα 1,25 δις δολάρια, έναντι 1,7 δις που κατέγραψε τον προηγούμενο χρόνο λόγω πώλησης κεφαλαίων.

Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 10,45 δις δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση 9,1%, ενώ η τουριστική κίνηση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Στο «πράσινο» η Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε θετικά πρόσημα τερμάτισαν οι σημαντικότεροι δείκτες της Ευρώπης, ανακάμπτοντας από τη χθεσινή πτώση, καθώς η εταιρική κερδοφορία τόνωσε την αισιοδοξία.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 5.875,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη κατά 0,83% στις 4.816,43 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 1,22% στις 6.847,51 μονάδες.

Η μετοχή της TUI ενισχύθηκε κατά 6%, καθώς διέρρευσε στον ξένο τύπο ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Temasek Holdings εξετάζοντας το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Την ίδια ώρα κατά 6,3% ενισχύθηκε και η μετοχή της Societe Generale, στον απόηχο της είδησης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.