ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη σκυτάλη της πτώσης από την Ευρώπη αναμένεται να λάβει η Wall

16:27 - 07 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Ρευστοποιήσεις αναμένεται να εκδηλωθούν στην αμερικανική κεφαλαιαγορά,λαμβάνοντας τη σκυτάλη της πτώσης από την Ευρώπη, όπου διευρύνονται οι απώλειες, με την προειδοποίηση των Infineon Technologies, Cisco Systems και Unilever ότι η ζήτηση μειώνεται, να εντείνει τους φόβους για επικείμενη ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,93% στις 5.762,00 μονάδες, στο Παρίσι ο  CAC 40 καταγράφει απώλειες κατά 1,57% στις 4.740,85 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται πτωτικά κατά 1,73% στις 6.729,02 μονάδες.

Η αγορά περίμενε σήμερα τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της Αγγλίας για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, οι οποίες ήταν και οι αναμενόμενες. Συγκεκριμένα, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατήρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4%, αποφεύγοντας να ακολουθήσει των παράδειγμα των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ και της Αγγλίας, στο αγώνα καταπολέμησης της οικονομικής ύφεσης και σταθεροποίησης των αγορών, καθώς συνεχίζει, καθώς φαίνεται, να αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στην καταπολέμηση της μάχης του πληθωρισμού.

Λίγο νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας, προχώρησε σε μείωση του κόστους δανεισμού, κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25%, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε γενναία μείωση του κόστους δανεισμού, κατά 1,25%, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία και να βελτιώσει το κλίμα στις αγορές. Πλέον, το επιτόκιο δανεισμού του ευρώ είναι 50 μονάδες βάσης υψηλότερο αυτού του δολαρίου,  με το πρώτο να διαμορφώνεται στο 4% και το δεύτερο στο 3,50%.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Infineon Technologies παρασύρουν στην πτώση τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, μεταξύ των οποίων η ASML, η Nokia και η Cisco. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ζημίες. Για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 396 εκατ. ευρώ από κέρδη 120 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημαντικές απώλειες και για τις BHP Billiton και Rio Tinto μετά και τη νέα πτώση που κατέγραψε η τιμή του χαλκού κυρίως λόγω της ανησυχίας ότι η οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει τη ζήτηση των εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο του χαλκού για το τρίμηνο υποχώρησε κατά 0,8% στα 7.270 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.