ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν μέσω αρνητικών μάκρο η Wall, έντονες διακυμάνσεις στους δείκτες

21:34 - 07 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Να ξεπεράσουν τα απογοητευτικά μακροοικονομικά που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και κατέδειξαν την επέκτασης της κρίσης στην αγορά κατοικίας αφενός και κάμψη στις λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου προσπαθούν οι επενδυτές στη Wall Street.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,19%, στις 12.177,42 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.77,10 μονάδες, μειωμένος κατά 0,07% και ο Standard & Poor's 500 βρίσκεται στις 1.328,65 μονάδες, με κέρδη 0,17%.

Αναλυτικότερα, τα μακροοικονομικά νέα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, μειωμένες κατά 22.000 ήταν οι αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 2 Φεβρουαρίου, στις 356.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση, αυτές διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που τις ανέμεναν στις 342.000.

Επίσης, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, ενισχύθηκε στις 335.000, από 326.500 μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ και ο συνολικός αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,785 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιανουαρίου, από 2,71 εκατ. μία εβδομάδα νωρίτερα. Ακόμη, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 2,1%, που είναι το υψηλότερο από την τελευταία εβδομάδα του 2005, έναντι ποσοστού 2% μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πέραν του τεχνολογικού κλάδου, με προεξάρχουσα τη Cisco, την κούρσα της καθόδου στη Wall ηγείται και ο ενεργειακός κλάδος, καθώς οι τιμές του αργού κινούνται πτωτικά για τρίτη συνεχή μέρα. Ξεχωρίζουν για τις αρνητικές τους επιδόσεις οι κολοσσοί Exxon Mobil και Chevron.

Διευρυμένες απώλειες καταγράφηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κλάδους λιανικής και τεχνολογίας στην αιχμή της πτωτικής τάσης, καθώς η προειδοποίηση των Infineon Technologies, Cisco Systems και Unilever ότι η ζήτηση μειώνεται, ενέτεινε τους φόβους για επικείμενη ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Εξάλλου, οι φόβοι περί ενισχυμένου κινδύνου επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας εκφράστηκαν σήμερα και δια στόματος του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, επιτείνοντας το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι αρχικές απώλειες.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν στις 17 από τις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης, με μοναδική εξαίρεση την αγορά της Ελλάδας.  Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 2,58% στις 5.724,10 μονάδες, στο Παρίσι ο  CAC 40 κατέγραψε απώλειες κατά 1,92% στις 4.723,80 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 1,66% στις 6.733,72 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει χάσει το 14% της αξίας του από την αρχή του χρόνου, ενώ ο δείκτης MSCI World των αναπτυσσόμενων αγορών έχει υποχωρήσει 11%.

Η αγορά περίμενε σήμερα τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της Αγγλίας για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, οι οποίες ήταν και οι αναμενόμενες. Συγκεκριμένα, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατήρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4%, αποφεύγοντας να ακολουθήσει των παράδειγμα των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ και της Αγγλίας, στο αγώνα καταπολέμησης της οικονομικής ύφεσης και σταθεροποίησης των αγορών, καθώς συνεχίζει, καθώς φαίνεται, να αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στην καταπολέμηση της μάχης του πληθωρισμού.

Nωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας, προχώρησε σε μείωση του κόστους δανεισμού, κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25%, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε γενναία μείωση του κόστους δανεισμού, κατά 1,25%, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία και να βελτιώσει το κλίμα στις αγορές. Πλέον, το επιτόκιο δανεισμού του ευρώ είναι 50 μονάδες βάσης υψηλότερο αυτού του δολαρίου,  με το πρώτο να διαμορφώνεται στο 4% και το δεύτερο στο 3,50%.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Infineon Technologies παρέσυραν στην πτώση τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, μεταξύ των οποίων η ASML και η Nokia. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ζημίες. Για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 396 εκατ. ευρώ από κέρδη 120 εκατ. ευρώ ένα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.