ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στάση αναμονής στη Wall, σε αρνητικό έδαφος η Ευρώπη

15:27 - 11 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Διστακτικοί εκτιμάται ότι θα είναι οι επενδυτές κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall, καθώς τηρούν στάση αναμονής εν όψει επικείμενων επιχειρηματικών συμφωνιών, όπως το deal Microsoft – Yahoo! και υπό το βάρος των εκτιμήσεων των G7 ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει αναφορικά με την κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξακολουθούν να βρίσκονται «στο κόκκινο», με τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της καθόδου.

Οι αξιωματούχοι των επτά ισχυρότερων οικονομιών ανέφεραν ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει αναφορικά με την κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ σε συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο στο Τόκιο.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον ζήτησε αποφασιστική δράση προκειμένου να επέλθει η σταθερότητα στις διεθνείς αγορές και προειδοποίησε ότι η κρίση θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να επιλυθεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τα επιτόκια του ευρώ, λέγοντας ότι δεν αποκλείει ούτε την αύξηση ούτε τη μείωσή τους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,58% στις 5.750,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες κατά 0,45% στις 4.688,29 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται πτωτικά κατά 0,37% στις 6.743.52 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τη UBS και τη Royal Bank of Scotland να ηγούνται των ρευστοποιήσεων. Απώλειες καταγράφει και η Societe Generale μετά την ανακοίνωση ότι πουλάει μετοχές της με discount 39%. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο φόβος έχει κυριαρχήσει στις διεθνείς αγορές, ενώ για τις τράπεζες το ζήτημα είναι πλέον τι κρύβεται στους ισολογισμούς τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.