ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «όχι» της Yahoo στη Microsoft πιέζει Wall και Ευρώπη

18:18 - 11 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται οι αμερικανικοί δείκτες, μετά την απόφαση της Yahoo να απορρίψει την πρόταση εξαγοράς της Microsoft, ύψους 44,6 δισ. δολαρίων, εκτιμώντας ότι η προσφορά ήταν χαμηλή. Την αγορά επηρεάζουν σήμερα και οι αλλαγές στο δείκτη Dow, που θα ισχύσουν από τις 19 Φεβρουαρίου. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρούν να αντιστρέψουν το αρχικά αρνητικό κλίμα και να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,85%, στις 12.078,25 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.296,54 μονάδες, με απώλειες 0,36% και ο  Standard & Poor's 500 διαμορφώνεται στις 1.320,97 μονάδες, υποχωρώντας 0,78%.

Από τις 19 Φεβρουαρίου στο δείκτη Dow Jones οι Bank of America και Chevron θα αντικαταστήσουν τις Altria και Honeywell, οι μετοχών των οποίων και υποχωρούν.

Όσον αφορά την επιχειρηματική είδηση της ημέρας, η Yahoo απέρριψε την προσφορά ύψους 44,6 δις δολαρίων της Microsoft, εκτιμώντας ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλό.

Δέκα ημέρες μετά την κατάθεση της προσφοράς από τη Microsoft, το συμβούλιο της Yahoo απεφάνθη ότι η προσφορά ύψους 31 δολαρίων ανά μετοχή «υποτιμά ουσιαστικά» την εταιρεία, ενώ η Yahoo εκτιμάται ότι προσβλέπει στα 40 δολάρια ανά μετοχή.

Μετά την απόρριψη της προσφοράς, δεν αποκλείεται η Microsoft να επανέλθει με νέα, βελτιωμένη τιμή.

Να σημειωθεί ότι η Yahoo, εξετάζει το ενδεχόμενο και άλλων συμμαχιών. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα The Times αναφέρεται στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών συγχώνευσης της Yahoo με την μονάδα της Time Warner, AOL, ενώ επίσης, η Yahoo μελετά επίσης ως εναλλακτικές και τις συμμαχίες με εταιρείες όπως η Google και η Walt Disney.

Υπενθυμίζεται ότι οι Yahoo και AOL είχαν πραγματοποιήσει και προηγουμένως διαπραγματεύσεις, οι οποίες ωστόσο απέτυχαν, λόγω μη συμφωνίας στο τίμημα.

Το κλίμα της αγοράς σκιάζουν σήμερα οι εκτιμήσεις των G7 ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει αναφορικά με την κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, εκτιμώντας μάλιστα ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει αναφορικά με την κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ σε συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο στο Τόκιο.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον ζήτησε αποφασιστική δράση προκειμένου να επέλθει η σταθερότητα στις διεθνείς αγορές και προειδοποίησε ότι η κρίση θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να επιλυθεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τα επιτόκια του ευρώ, λέγοντας ότι δεν αποκλείει ούτε την αύξηση ούτε τη μείωσή τους.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στη Wall βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, μετά την είδηση ότι βρέθηκαν «αδυναμίες» στον τρόπο με τον οποίο η American International Group, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ αποτιμά τις πιστωτικές εγγυήσεις, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανησυχία ότι ο ασφαλιστικός κλάδος κάθε άλλο παρά μένει αλώβητος από την πιστωτική κρίση.

Αλλά και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού,ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των πιέσεων, οδηγώντας σε πτώση τους δύο στους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,42% στις 5.759,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες κατά 0,60% στις 4.681,57 μονάδες ενώ αντίθετα στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,44% στις 6.796,79  μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τη UBS και τη Royal Bank of Scotland να ηγούνται των ρευστοποιήσεων. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο φόβος έχει κυριαρχήσει στις διεθνείς αγορές, ενώ για τις τράπεζες το ζήτημα είναι πλέον τι κρύβεται στους ισολογισμούς τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.