ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζικές απώλειες στην Ευρώπη, προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall

20:06 - 11 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
«Στο κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των εκτιμήσεων του G7 ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού επικρατούν μεικτές τάσεις, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν με διαφορετικό τρόπο την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς της Yahoo από τη Microsoft, ύψους 44,6 δισ. δολαρίων, με το αιτιολογικό ότι η προσφορά ήταν χαμηλή.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν στις 15 από τις 18 αγορές της δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 1,32% στις 5.707,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες κατά 0,57% στις 4.682,70 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 0,35% στις 6.743,54 μονάδες.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει αναφορικά με την κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ σε συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο στο Τόκιο.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον ζήτησε αποφασιστική δράση προκειμένου να επέλθει η σταθερότητα στις διεθνείς αγορές και προειδοποίησε ότι η κρίση θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να επιλυθεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τα επιτόκια του ευρώ, λέγοντας ότι δεν αποκλείει ούτε την αύξηση ούτε τη μείωσή τους.

Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαίων, η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, καθώς και η Aviva,η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας, δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις, στον απόηχο ότι η American International Group, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ, «φούσκωσε» την αξία ορισμένων κεφαλαίων της.

Επίσης, η Societe Generale σημείωσε βουτιά 4,6%, καθώς προχώρησε σε πώληση μετοχών με discount 39%

Ακόμη, η Legrand, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρικών διακοπτών παγκοσμίως, σημείωσε μεγάλη πτώση, καθώς η UBS υποβάθμισε τη σύστασηγια της μετοχή της σε «πώληση» από «ουδέτερη», με το αιτιολογικό ότι η κερδοφορίατης Legrand θα συρρικνωθεί, καθώς τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Αντίρροπες τάσεις στη Wall

Προσπάθειες ανάκαμψης εκδηλώνονται στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς οι δύο στους τρεις δείκτες κινούνται πλέον σε θετικό έδαφος.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,08%, στις 12.172,79 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.310,22 μονάδες, με κέρδη 0,23% καιο Standard & Poor's 500 διαμορφώνεται στις 1.331,59 μονάδες, ενισχυμένος 0,14%.

Την αγορά επηρεάζουν σήμερα και οι αλλαγές στο δείκτη Dow, που θα ισχύσουν από τις 19 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, στο δείκτη Dow Jones οιBank of America και Chevron θα αντικαταστήσουν τις Altria και Honeywell, οι οποίες και υποχωρούν.

Όσον αφορά την επιχειρηματική είδηση της ημέρας, η Yahoo απέρριψε την προσφορά ύψους 44,6 δις δολαρίων της Microsoft, εκτιμώντας ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλό.

Δέκα ημέρες μετά την κατάθεση της προσφοράς από τη Microsoft, το συμβούλιο της Yahoo απεφάνθη ότι η προσφορά ύψους 31 δολαρίων ανά μετοχή «υποτιμά ουσιαστικά» την εταιρεία, ενώ η Yahoo εκτιμάται ότι προσβλέπει στα 40 δολάρια ανά μετοχή.

Μετά την απόρριψη της προσφοράς, δεν αποκλείεται η Microsoft να επανέλθει με νέα, βελτιωμένη τιμή.

Να σημειωθεί ότι η Yahoo, εξετάζει το ενδεχόμενο και άλλων συμμαχιών. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα The Times αναφέρεται στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών συγχώνευσης της Yahoo με την μονάδα της Time Warner, AOL, ενώ επίσης, η Yahoo μελετά επίσης ως εναλλακτικές και τις συμμαχίες με εταιρείες όπως η Google και η Walt Disney.

Υπενθυμίζεται ότι οι Yahoo και AOL είχαν πραγματοποιήσει και προηγουμένως διαπραγματεύσεις, οι οποίες ωστόσο απέτυχαν, λόγω μη συμφωνίας στο τίμημα.

Στο επίκεντρο των πιέσεων στη Wall βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, μετά την είδηση ότι βρέθηκαν «αδυναμίες» στον τρόπο με τον οποίο η American International Group, ημεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ αποτιμά τις πιστωτικές εγγυήσεις, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανησυχία ότι ο ασφαλιστικός κλάδος κάθε άλλο παρά μένει αλώβητος από την πιστωτική κρίσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.