ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το απόλυτο σήμα πώλησης αμερικανικών μετοχών ;

15:36 - 25 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Η παραίτηση του επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ( GAO ) των ΗΠΑ κ. David Walker, ενώ του απομένουν ακόμη πέντε έτη θητείας, και η επιλογή του να τεθεί πλέον επικεφαλής του ιδρύματος Peter G. Peterson Foundation, το οποίο έχει αρχικό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. δολαρίων, φαίνεται πως ταράζει τα νερά των επενδυτών. Κάποιοι μιλούν για το απόλυτο σήμα πώλησης των αμερικάνικων μετοχών

Ο κ. David Walker από το 1998 θεωρείται ως ο κορυφαίος και πιο αντικειμενικός κριτής της αμερικάνικης οικονομίας, τόσο όσον αφορά την θέση των ΗΠΑ απένατι στο Ιράκ, όσο και το αμερικάνικο σύστημα υγείας, την δημοσιονομική ευαισθησία της Αμερικής απέναντι στις ξένες επενδύσεις και την απροθυμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της επιτροπής της αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων κ. Kent Conrad, «ο David Walker εχει αποδείξει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει την διαφορά».

Η αδιαφορία και οι μη ρεαλιστικές υποσχέσεις οδήγησαν τον Walker στη παραίτηση του και στην «στροφή» του στο νεοιδρυθέν ίδρυμα του Peterson, o oποίος υπήρξε υπουργός εμπορίου της κυβέρνησης Nixon και πρόεδρος τρης Blackstone Group. Τα χρήματα που διαθέτει το Peter G. Peterson Foundation έχουν σκοπό να «επιτεθούν» σε όλα αυτά που το ίδρυμα θεωρεί ως « τις πιο ουσιαστικές οικονομικές και δημοσιονομικές προκλίσεις της εποχής μας». Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο τομέας της υγείας, του ελείμματος του προϋπολογισμού και του εμπορικού ελλείμματος, οι χαμηλοί ρυθμοί αποταμιεύσεων , το τέραστιο εξωτερικό χρέος, το εκπαιδευτικό σύστημα, και άλλα πολλά. Ισως το Κογκρέσο ακούσει αυτή την φορά…

Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές;

Αυτό μοιάζει ώς το απόλυτου σήμα πωλήσεων για την Αμερικάνικη αγορά. Καθώς ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ … πλησιάζει και βρίσκεται ένα χρόνο περίπου μακριά από το να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις, η κυβέρνηση Mπους θα πρέπει να κινηθεί. Σε ένα τόσο φορτωμένο προεκλογικό έτος σαν το φετινό, νέες οικονομικές προτάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και να τεθούν στο τραπέζι.

Οταν λοιπόν ο «καλύτερα πληροφορημένος άνθρωπος στην Αμειρκή» παραιτείται, έφτασε η στιγμή να ξανασκεφτούμε τις υπεραισιόδοξες επενδύσεις στις αμερικάνικες μετοχές και να κοιτάξουμε αλλού, ή ακόμα και να στοιχηματίσουμε έναντια στην αμερικάνικη αγορά.

Στη αμερικάνικη αγορά καλές επιλογές σορταρίσματος αποτελούν τα εξής αμοιβαία κεφάλαια: ProFunds Bear, ProFunds Short Small-Cap Και ProFunds short NASADQ 100.

Mία άλλη στρατηγική είναι η χρήση των ProFunds UltraBear, ProFunds UltraShort Small Cap, ή ProFunds UltraShort Mid-Cap - τα οποία όλα είναι μοχλευμένα ( leveraged) έτσι ώστε να κερδίζουν κάθε μέρα το διπλάσιο ποσοστό από αυτό που χάνει ο δείκτης τους. Παρόμοια αμοιβαάα κεφάλαια μπορούν να βρεθούν στην Rydex Investments και την Direxion Funds.

Εάν λοιπόν κάποιος επενδύσει τα μισά κεφάλαια που διαθέτει στα τρία αυτά μοχλευμένα αμοιβαία και τα υπόλοιπα μισά σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων αγορών και ETFs εμπορευμάτων τα οποία δείχνουν έντονα θετικές τάσεις, δύσκολο να βγει χαμένος.

Το Peter G. Peterson Foundation έχει το προνόμιο του να μπορεί να συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα με σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα-κλειδιά της αμερικάνικης οικονομίας, καθώς και να πιέσει την κυβέρνηση Μπους να κινηθεί αποφασιστικά. Επιπλέον, με την βοήθεια του Walker, ξέρει ποια προβλήματα υπάρχουν και το μέγεθος τους. Αυτή λοιπόν είναι ευκαιρία ζωής, για τους επενδυτές οι οποίοι θα «παρακολουθούν» την εξέλιξη των κινήσεων του Peterson Foundation.

Το μήνυμα που δίνει το Peter G. Peterson Foundation πάντως είναι ξεκάθαρο : «Ξεφορτωθείτε τις αμερικάνικες μετοχές καθώς η κρίση εξελίσσεται και επενδύστε σε εμπορεύματα και ETFs του εξωτερικού τα οποία ωφελούνται απο το αδύναμο δολάριο και την αδύναμη αμερικάνικη οικονομία. Αυτή είναι η στιγμή να αναδιαρθρώσετε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο σας»

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.