ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις αναμένεται να δεχθεί η Wall, τραπεζικές απώλειες στην Ευρώπη

15:21 - 26 Μαρ 2008 | Ειδήσεις
Αρνητικό είναι προσυνεδριακά το κλίμα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η πιθανολογούμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την πώληση της Clear Channels, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την ανησυχία ότι η πιστωτική κρίση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις εξαγορές και γενικότερα τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι τρεις βασικοί δείκτες παραμένουν «στο κόκκινο», με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.


Οι τράπεζες είναι απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την πώληση της Clear Channel σε εταιρείες private-equity. Αν η συμφωνία καταρρεύσει θα πρόκειται για άλλη μια περίπτωση εταιρείας που πέφτει θύμα της αυστηροποίησης των πιστωτικών συνθηκών.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η αγορά αναμένει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες εκτιμάται ότι σημείωσαν άνοδο 0,8% το Φεβρουάριο, έναντι πτώσης μεγαλύτερης του 5% ένα μήνα νωρίτερα.

Επίσης, όσον αφορά τις πωλήσεις νέων κατοικιών, αυτές αναμένεται ότι σημείωσαν «βουτιά» 13 ετών.

Στο επίκεντρο των πιέσεων αναμένεται να βρεθεί η Citigroup, καθώς η αναλύτρια υψηλού κύρους της Oppenheimer, Meredith Whitney, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τις ζημιές πρώτου τριμήνου της εταιρείας.

Απώλειες καταγράφουν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται των ρευστοποιήσεων στον απόηχο των εκτιμήσεων της Deutsche Bank ότι δεν θα καταφέρει να «πιάσει» τους στόχους για την κερδοφορία στο έτος. Πιέσεις ασκεί στους δείκτες και η απόρριψη της πρότασης εξαγοράς της Xstrata από την Vale do Rio Doce.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,56% στις 5. 657,40 μονάδες, στο Παρίσι ο  CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,45% στις 4. 670.97μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,35% στις 6. 501.73μονάδες.


Αναπάντεχη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία (Ifo) το Μάρτιο. Ο δείκτης έφτασε στις 104,8 μονάδες, σημειώνοντας μάλιστα μεγαλύτερη αύξηση από εκείνη του Φεβρουαρίου. Το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,5627 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του δείκτη.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης αλλά και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα την δυσκολέψουν να φτάσει τους στόχους για τα κέρδη του 2008.

Η μετοχή της υποχωρεί κατά 2,9% στην αγορά της Φρανκφούρτης μετά και την ανακοίνωση ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε νέες διαγραφές ζημιών. Η τράπεζα στοχεύει σε προ φόρων κέρδη της τάξεως των 8,4 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, αλλά είναι πλέον αμφίβολο αν θα καταφέρει να φτάσει τα εν λόγω επίπεδα.

Ο CEO Josef Ackermann δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην οικονομία γενικότερα παραμένουν αρκετά δύσκολες.

Επίσης, σημαντικές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Xstrata  στο Λονδίνο καθώς η Vale do Rio Doce απέσυρε την προσφορά της για την εταιρεία εξ αιτίας των απαιτήσεων της Glencore International, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Xstrata.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.