ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BlackRock: Ελκυστικές επενδυτικές δυνατότητες από τις αποτιμήσεις στην Ευρώπη

17:30 - 31 Μαρ 2008 | Ειδήσεις
Αναμφίβολα, η αρχή του έτους ήταν πολύ δύσκολη. Δεδομένης της πιστωτικής αναταραχής και της αβεβαιότητας στις αγορές,το άρθρο αυτό εξετάζει προσεκτικά το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον και παρουσιάζει τις απόψεις μας για τους τομείς οι οποίοι πιστεύουμε ότι ενδέχεται να προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες κατά την προσεχή περίοδο.

Μέχρι στιγμής, το 2008 ήταν μια εξαιρετικά ρευστή περίοδος με τις παγκόσμιες αγορές να καθοδηγούνται από την αύξηση της αποφυγής κινδύνου, καθώς μετριάστηκε η ροή οικονομικών νέων. Η έλλειψη μίας ξεκάθαρης τάσης στα οικονομικά δεδομένα της ευρωζώνης έχει μετατραπεί σε ένα είδος γρίφου. Η τελευταία ενημέρωση ήταν η έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μονάχου (IFO) τον Φεβρουάριο, η οποία, σε σύγκριση με άλλα μεγέθη, εμφάνισε εντονότερη τη βεβαιότητα των Γερμανών επιχειρηματιών και ιδιαίτερα σταθερές τις τρέχουσες συνθήκες.Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη δυναμική των νοικοκυριών και των υπηρεσιών έναντι του δευτερογενή τομέα, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Η οικονομική ανάπτυξη κυμαίνεται επί του παρόντος στο 2% σε ετήσια βάση, ή σε λίγο υψηλότερο επίπεδο. Αναμένουμε περαιτέρω πτώση στο 1,5-2% – επομένως ένα δύσκολο οικονομικό σκηνικό παρά μια ύφεση.

Από πλευράς νομισματικής πολιτικής, αναμένουμε ότι η ρητορική θα χαλαρώσει στο μέλλον, αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε απίθανη τη μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά το πρώτο ήμισυ του έτους, απουσία πολύ αρνητικών οικονομικών ειδήσεων ή οικονομικής απορρύθμισης. Θεωρούμε ότι η συνολική στάση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής θα είναι μάλλον ουδέτερη, και σίγουρα όχι αυστηρή.

Συνολικά, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν καταστεί σημαντικά φθηνότερες. Η αναλογία τιμής/κέρδους (P/Es) εξακολουθεί να προσεγγίζει τους μονοψήφιους αριθμούς, καθώς βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1988. Επιπλέον, η αποτίμηση μετοχών που συνδέονται με ομόλογα έχει αλλάξει ριζικά:τα «πριμ» κινδύνου (equity risk premia) μετοχών -που βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο κατά τον περασμένο μήνα -ήταν υψηλότερα ακόμη και από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς το 2002 και στις αρχές του 2003. Οι αποτιμήσεις ενισχύονται σε πολλές περιπτώσεις από τις ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις και τις σημαντικές εξαγορές μετοχών και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποιος περιορισμός στην αποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών.

Παραμένουμε αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές της Ευρωζώνης και πιστεύουμε ότι θα δούμε μια εκ νέου εστίαση του ενδιαφέροντος προς παράγοντες που σχετίζονται με τις μετοχές στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο κατά την οποία κυριάρχησαν στις αγορές οι ανησυχίες των επενδυτών για την επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης. Διαβλέπουμε πολλές ευκαιρίες σε ένα εύρος κλάδων και αναμένουμε σημαντική άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα. Όπως πάντα, εστιάζουμε στην εύρεση ισχυρών αλυσίδων (franchises) που καθοδηγούνται από έμπειρη διοίκηση και έχουν αποδείξει κατά το παρελθόν την αφοσίωσή τους προς τους μετόχους.

Η αύξηση των εταιρικών αναδιαρθρώσεων και της ζήτησης για έκθεση στις Αναδυόμενες Αγορές αποτέλεσε κύριο θέμα και βασικό στοιχείο διαμόρφωσης της απόδοσης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου και πιστεύουμε ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες ισχύουν στη Γερμανία που είναι η χώρα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μας ενδιαφέρον. Στη Γερμανία, θεωρούμε ότι ιδιαίτερα οι εταιρίες του κλάδου της βιομηχανίας είναι καλά τοποθετημένες ώστε να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες ενίσχυσης της παραγωγικότητας και τις δυνατότητες πωλήσεων προς την Ανατολική Ευρώπη (καθώς και τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής) με το είδος των κεφαλαιουχικών αγαθών που χρειάζονται σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής τους.

Θετικά σημεία

• Έντονη ζήτηση από την Ανατολική Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής

• Θετικές αποτιμήσεις

• Ισχυροί ισολογισμοί και δυνατότητες αναδιάρθρωσης

Αρνητικά σημεία

• Η ανατίμηση του Ευρώ μπορεί να ασκήσει πίεση στα εταιρικά κέρδη σε ορισμένους κλάδους

• Η επιβράδυνση της ανάπτυξης εντείνεται και μετατρέπεται σε μια περίοδο πιο ουσιαστικής οικονομικής αδυναμίας, ενισχυμένη από την περαιτέρω αναταραχή στην χρηματοοικονομική αγορά

• Η αδυναμία μείωσης του πληθωρισμού περιορίζει την ευελιξία της ΕΚΤ

Alice Gaskell & And

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.