ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα σε Wall και Ευρώπη

18:17 - 31 Μαρ 2008 | Ειδήσεις
Αντίρροπες τάσεις επικρατούν στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς αφενός η άνοδος των ενεργειακών τιμών δίνει ώθηση στον πετρελαϊκό κλάδο και αφετέρου υπό πίεση βρίσκεται ο φαρμακευτικός κλάδος, καθώς εικάζεται ότι η κερδοφορία του θα συρρικνωθεί λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού από εταιρείες αντιγράφων φαρμάκων.

Ο DOW υποχωρεί 0,15% στις 12.198,49 μονάδες, ο NASDAQ αντίθετα ενισχύεται 0,14% στις 2.264,42 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.316,96 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,13%.

Επίσης, οι επενδυτές  κρατούν στάση αναμονής, προκειμένου να αποτιμήσουν τα μέτρα που εξαγγέλλει αυτή την ώρα ο υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ, Χ. Πόλσον για την εποπτεία  του χρηματοοικονομικού συστήματος, στα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ επί του συνόλου του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Στις φαρμακοβιομηχανίες, οι μετοχές των Merck και Schering-Plough, των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου δέχονται σημαντικές πιέσεις, καθώς βλέπουν τα μερίδια αγοράς τους να συρρικνώνονται και καθώς σύμφωνα με έρευνες, η κοινή τους θεραπεία για τη χοληστερίνη, Vytorin, δεν είναι αποδοτική για ασθενείς σε με καρδιακές παθήσεις.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, υπό πίεση συνεχίζουν να βρίσκονται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και έχουν περιορίσει τις αρχικές απώλειες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,10% στις 5.698,80 μονάδες, στο Παρίσι ο  CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,81% στις 4.695,11 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο  DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,38% στις 6.534,70 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές δεν έχουν τη δύναμη να αποσείσουν τους φόβους περί επικείμενης οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ και την παράταση της πιστωτικής κρίσης. Σήμερα, την απαισιοδοξία των επενδυτών επιδείνωσαν οι εκτιμήσεις της Merrill Lynch για το ύψος των διαγραφών της UBS. Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέες διαγραφές ζημιών ύψους 11 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, γεγονός που ασκεί σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της.

Η Merrill Lynch μείωσε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 της ελβετικής τράπεζας κατά 6%. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της UBS αναμένεται να ζητήσει από τους μετόχους να εγκρίνουν αύξηση κεφαλαίου κατά 16 δισ. ελβετικά φράγκα.

Επίσης, οι αναλυτές «κόβουν» τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του Stoxx 600. Τα κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν κατά μέσο όρο μόλις 1,9% αυτή τη χρονιά. Οι προβλέψεις στο τέλος του 2007 έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 11%.

Πέραν των τραπεζών, «στο κόκκινο» βρίσκεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, με τη μετοχή της Vodafone Group να δέχεται σημαντικές πιέσεις στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς η Morgan Stanley σύνεστησε πώληση των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.