ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόλσον: Η Fed ρυθμίστρια του χρηματοοικονομικού συστήματος

18:36 - 31 Μαρ 2008 | Ειδήσεις
Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη λειτουργία του αμερικανικού χρηματιστηρίου προωθεί η κυβέρνηση Μπους, σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Χένρι Πόλσον.

Ο υπουργός οικονομικών παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για τη γενικότερη αναμόρφωση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος, στο οποίο προωθείται η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Fed, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τα μέτρα αυτά έρχονται ως συνέπεια της αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να αποτρέψουν ή να ελέγξουν τις κρίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στόχος είναι η Fed να λειτουργεί ουσιαστικά ως η βασική ρυθμίστρια των χρηματαγορών και να παρεμβαίνει αν οι αγορές απειληθούν ξανά από επεισόδια όπως η παρ’ολίγον κατάρρευση της Bear Stearns.

Στο πλαίσιο αυτό  προτείνεται η Fed να αναλάβει και την επόπτευση των επενδυτικών τραπεζών, αρμοδιότητα η οποία μέχρι σήμερα ανήκει στην SEC, καθώς επίσης και των χρηματιστηριακών και ασφαλιστικών  εταιρειών, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως αυτή της αγοράς ενυπόθηκων δανείων μειωμένων εξασφάλισης.

Το σχέδιο του Πόλσον προβλέπει επίσης τη συγχώνευση της επιτροπήςκεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) με αυτή των παραγώγων (Commodity Futures and Trading Commission).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.