ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτές επιδόσεις στην Ευρώπη, άνοδος αλά Πόλσον στη Wall

20:24 - 31 Μαρ 2008 | Ειδήσεις
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δεν πρόλαβαν να «εισπράξουν» την αισιοδοξία που προκάλεσαν στη Wall τα μέτρα του υπουργείου οικονομίας των ΗΠΑ προς αποτελεσματικότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,16%, στις 5.702,10 μονάδες, στο Παρίσι ο  CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,24% στις 4.707,07 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο  DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,38% στις 6.534,97 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές δεν έχουν τη δύναμη να αποσείσουν τους φόβους περί επικείμενης οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ και την παράταση της πιστωτικής κρίσης. Σήμερα, την απαισιοδοξία των επενδυτών επιδείνωσαν οι εκτιμήσεις της Merrill Lynch για το ύψος των διαγραφών της UBS. Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέες διαγραφές ζημιών ύψους 11 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, γεγονός που ασκεί σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της.

Η Merrill Lynch μείωσε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 της ελβετικής τράπεζας κατά 6%. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της UBS αναμένεται να ζητήσει από τους μετόχους να εγκρίνουν αύξηση κεφαλαίου κατά 16 δισ. ελβετικά φράγκα.

Επίσης, οι αναλυτές «κόβουν» τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του Stoxx 600. Τα κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν κατά μέσο όρο μόλις 1,9% αυτή τη χρονιά. Οι προβλέψεις στο τέλος του 2007 έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 11%.

Η Banco Popolare, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά από την ίδρυσή της πέρυσι, καθώς μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των πωλήσεων.

Πέραν των τραπεζών, «στο κόκκινο» βρέθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, με τη μετοχή της Vodafone Group να δέχεται σημαντικές πιέσεις στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς η Morgan Stanley σύνεστησε πώληση των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Η Deutsche Telekom, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνίας της Ευρώπης, δέχθηκε πιέσεις, καθώς η Morgan Stanley μείωσε την τιμή στόχο κατά 6,5%. Επίσης, πτωτικά κινήθηκε και η Telefonica, καθώς ο διεθνής χρηματιστηριακός οίκος μείωσε επίσης την τιμή στόχο κατά 3,8%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, παρά το αδύναμο ξεκίνημα οι δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος. Ο DOW ενισχύεται 0,42% στις 12.267,94 μονάδες, ο NASDAQ βρίσκεται υψηλότερα 0,54% στις 2.273,39 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.322,15 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,53%.

Οι επενδυτές φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ, Χ. Πόλσον για την εποπτεία  του χρηματοοικονομικού συστήματος, στα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ επί του συνόλου του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.