ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στη Wall μετά τις εξαγγελίες Πόλσον

21:55 - 31 Μαρ 2008 | Ειδήσεις
Σημαντική κερδοφορία καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, παρά το αδύναμό τους ξεκίνημα, με τις τράπεζες και τους χρηματοοικονομικούς οίκους να ηγούνται της ανόδου, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον για την εποπτείατου χρηματοοικονομικού συστήματος. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ επί του συνόλου του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ο Dow ενισχύεται 0,69% στις 12.301,07 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται υψηλότερα 1,01% στις 2.284,10 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.324,55 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,71%.

Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη λειτουργία του αμερικανικού χρηματιστηρίου προωθεί η κυβέρνηση Μπους, σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Χένρι Πόλσον.

Ο υπουργός οικονομικών παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για τη γενικότερη αναμόρφωση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος, στο οποίο προωθείται η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Fed, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τα μέτρα αυτά έρχονται ως συνέπεια της αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να αποτρέψουν ή να ελέγξουν τις κρίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στόχος είναι η Fed να λειτουργεί ουσιαστικά ως η βασική ρυθμίστρια των χρηματαγορών και να παρεμβαίνει αν οι αγορές απειληθούν ξανά από επεισόδια όπως η παρ΄ ολίγον κατάρρευση της Bear Stearns.

Στο πλαίσιο αυτόπροτείνεται η Fed να αναλάβει και την επόπτευση των επενδυτικών τραπεζών, αρμοδιότητα η οποία μέχρι σήμερα ανήκει στην SEC, καθώς επίσης και των χρηματιστηριακών και ασφαλιστικώνεταιρειών, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως αυτή της αγοράς ενυπόθηκων δανείων μειωμένων εξασφάλισης. Προβλέπεται επίσης τη συγχώνευση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) με αυτή των παραγώγων (Commodity Futures and Trading Commission).

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι JPMorgan, Citigroup και Wachovia οδηγώντας σε κερδοφορία το δείκτη Standard & Poor's 500, μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων από τον Πόλσον.

Από την άλλη, η Merck & Co. περιόρισε την κερδοφορία στο δείκτη Dow Jones, μετά τη σύσταση των γιατρών στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ένα πιο οικονομικό χάπι για τη χοληστερίνη αντί του δικού της.

Επίσης, θετικά είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, καθώς η ανοδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ ήταν το Μάρτιο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Chicago PMI ανήλθε στο 48,2, από το χαμηλό έξι ετών 44,5 που είχε διαμορφωθεί κατά τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για ανοδο του στο 46.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δεν πρόλαβαν να «εισπράξουν» την αισιοδοξία που προκάλεσαν στη Wall τα μέτρα του υπουργείου οικονομίας των ΗΠΑ προς αποτελεσματικότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,16%, στις 5.702,10 μονάδες, στο Παρίσι οCAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,24% στις 4.707,07 μονάδες και στη Φρανκφούρτη οDAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,38% στις 6.534,97 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές δεν έχουν τη δύναμη να αποσείσουν τους φόβους περί επικείμενης οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ και την παράταση της πιστωτικής κρίσης. Σήμερα, την απαισιοδοξία των επενδυτών επιδείνωσαν οι εκτιμήσεις της Merrill Lynch για το ύψος των διαγραφών της UBS. Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέες διαγραφές ζημιών ύψους 11 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, γεγονός που ασκεί σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της.

Η Merrill Lynch μείωσε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 της ελβετικής τράπεζας κατά 6%. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της UBS αναμένεται να ζητήσει από τους μετόχους να εγκρίνουν αύξηση κεφαλαίου κατά 16 δισ. ελβετικά φράγκα.

Επίσης, οι αναλυτές «κόβουν» τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του Stoxx 600. Τα κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν κατά μέσο όρο μόλις 1,9% αυτή τη χρονιά. Οι προβλέψεις στο τέλος του 2007 έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 11%.

Η Banco Popolare, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, σημείωσε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.