ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Αβέβαιη η εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων

11:31 - 01 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του πακέτου μέτρων για την αναμόρφωση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος που παρουσίασε χθες ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον. Τα μέτρα έχουν προκαλέσει τις ενστάσεις οικονομολόγων που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το αν τα μέτρα είναι εφαρμόσιμα.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Herald Tribune φιλοξενεί απόψεις νομοθετών, οι οποίοι από τη μία επαινούν την κυβέρνηση Μπους που προωθεί το διάλογο σε τόσο σοβαρά ζητήματα, ενώ από την άλλη σημειώνουν πως είναι μάλλον απίθανο να ψηφιστούν τα μέτρα στην παρούσα φάση από το Κογκρέσο.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον όσο και ο Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους έσπευσαν να επισημάνουν χθες ότι τα μέτρα δεν είναι μια γρήγορη λύση στην τρέχουσα κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα. Ωστόσο, ο Μπους προέτρεψε μέσω εκπροσώπου του το Κογκρέσο να ψηφίσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τα μέτρα.

Gross: «Τα μέτρα θα φέρουν μείωση της κερδοφορίας»

Μικρότερα κέρδη και αύξηση του κόστους δανεισμού αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη λειτουργία του αμερικανικού χρηματιστηρίου που προωθεί η κυβέρνηση Μπους στις Goldman Sachs, Lehman Brothers Holdings και Merrill Lynch, όπως επεσήμανε ο Bill Gross της Pacific Investment Management.

Τα μέτρα της Fedθα έχουν το ανάλογο τίμημα για την κερδοφορία του χρηματιστηρίου της Wall Street και την αύξηση του πιστωτικού κόστους, επισημαίνει ο Gross στη διαδικτυακή σελίδα της Pimco.

Τι προβλέπουν τα μέτρα

Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη λειτουργία του αμερικανικού χρηματιστηρίου προωθεί η κυβέρνηση Μπους, σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χένρι Πόλσον.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για τη γενικότερη αναμόρφωση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος, στο οποίο προωθείται η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Fed, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τα μέτρα αυτά έρχονται ως συνέπεια της αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να αποτρέψουν ή να ελέγξουν τις κρίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στόχος είναι η Fed να λειτουργεί ουσιαστικά ως η βασική ρυθμίστρια των χρηματαγορών και να παρεμβαίνει αν οι αγορές απειληθούν ξανά από επεισόδια όπως η παρ ολίγον κατάρρευση της Bear Stearns.

Στο πλαίσιο αυτόπροτείνεται η Fed να αναλάβει και την επόπτευση των επενδυτικών τραπεζών, αρμοδιότητα η οποία μέχρι σήμερα ανήκει στην SEC, καθώς επίσης και των χρηματιστηριακών και ασφαλιστικώνεταιρειών, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως αυτή της αγοράς ενυπόθηκων δανείων μειωμένων εξασφάλισης.

Το σχέδιο του Πόλσον προβλέπει επίσης τη συγχώνευση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) με αυτή των παραγώγων (Commodity Futures and Trading Commission).

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.