ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπίδες για κέρδη στη Wall, τραπεζικό ράλι στην Ευρώπη

14:08 - 01 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Ενδείξεις για μια ανοδική συνεδρίαση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά παρέχουν τα παράγωγα στη Wall Street, ενώ διευρύνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το χρηματοοικονομικό κλάδο στην αιχμή της ανοδικής τάσης. Οι επενδυτές φαίνεται πως αδιαφορούν για τις ζημιές 12 δις δολαρίων και διαγραφές ύψους 19 δις δολαρίων που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η UBS και εστιάζουν στην πρόθεσή της να προβεί στην άντληση 15 δισ. φράγκων μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με διάθεση μετοχών. Τονωτικά για τις αγορές λειτουργούν και τα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης προς αποτελεσματικότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποτροπή μελλοντικών κρίσεων.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύονται στα 17 εκ των 18 χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης, με μοναδική εξαίρεση αυτό της Νορβηγίας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,79%, στις 5.747,10 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στις 6.629,88 μονάδες, με κέρδη 1,45% και στο Παρίσι ο CAC 40 αποκομίζει κέρδη της τάξης του 1,29% στις 4.767,76 μονάδες.

Επίσης,  ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύεται1,4% στις 310,24 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι χθες, ολοκλήρωσε το χειρότερο πρώτο τρίμηνο από το 1987, υπό το βάρος των φόβων ότι η οικονομική επιβράδυνση και οι ζημιές στην πιστωτική αγορά θα κάμψουν την ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας. Από την αρχή του έτους υποχωρεί 16%.

Ανοδικά κινείται ο τραπεζικός κλάδος, με τη UBS, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης, να ξεχωρίζει.

Επίσης, στον κλάδο λιανικής, η Unilever σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα μιας εβδομάδας, καθώς η Deutsche Bank προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της σε Αγορά από Διακράτηση διαβλέποντας ισχυρές προοπτικές βελτίωσης της κερδοφορίας της.

Οι διεθνείς αγορές, φαίνεται πως αντιδρούν θετικά στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον για την αποτελεσματικότερη εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο υπουργός οικονομικών παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για τη γενικότερη αναμόρφωση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος, στο οποίο προωθείται η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Fed, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τα μέτρα αυτά έρχονται ως συνέπεια της αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να αποτρέψουν ή να ελέγξουν τις κρίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.