ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο: Wall και Ευρώπη ανεβαίνουν!

17:56 - 01 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Με κέρδη έκαναν ποδαρικό στον Απρίλιο οι δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, καθώς οι πτωτική τάση των συμβολαίων των εμπορευμάτων αλλά και η κίνηση της Lehman Brothers για την άντληση κεφαλαίων μέσω προγράμματος διάθεσης μετοχών δημιούργησαν θετικό κλίμα στις αγορές. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το τραπεζικό ράλι στην Ευρώπη.

Ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 1,51% στις 12.448,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,49% στις 1.342,40 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,66% στις 2.316,86 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο  FTSE 100 ενισχύεται 1,58%, στις 5.792,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στις 6.680,77 μονάδες, με κέρδη 2,23% και στο Παρίσι ο CAC 40 αποκομίζει κέρδη της τάξης του 2,12% στις 4.086,63 μονάδες.

Οι επενδυτές φαίνεται πως αδιαφορούν για τις ζημιές 12 δις δολαρίων και διαγραφές ύψους 19 δις δολαρίων που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η UBS και εστιάζουν στην πρόθεσή της να προβεί στην άντληση 15 δισ. φράγκων μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με διάθεση μετοχών.

Το θετικό κλίμα στην αγορά τόνωσε και η Lehman, η οποία προσφέρει 3 εκατ. μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές σε μία πώληση που αναμένεται να «στηρίξει τον ισολογισμό» σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια του ομίλου Erin Callan.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 42% από την αρχή της χρονιάς.

Ανοδικά κινείται ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης, με τη UBS, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης, να ξεχωρίζει.

Επίσης, στον κλάδο λιανικής, η Unilever σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα μιας εβδομάδας, καθώς η Deutsche Bank προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της σε Αγορά από Διακράτηση διαβλέποντας ισχυρές προοπτικές βελτίωσης της κερδοφορίας της.

Οι διεθνείς αγορές, φαίνεται πως αντιδρούν θετικά στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον για την αποτελεσματικότερη εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο υπουργός οικονομικών παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για τη γενικότερη αναμόρφωση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος, στο οποίο προωθείται η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Fed, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τα μέτρα αυτά έρχονται ως συνέπεια της αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να αποτρέψουν ή να ελέγξουν τις κρίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.