ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κακό ξεκίνημα στη Wall- Διεύρυνση απωλειών στην Ευρώπη

17:40 - 03 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Σε αρνητική τροχιά κινούνται κατά την έναρξη της συνεδρίασης οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά την κατακόρυφη αύξηση που εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, που διαμορφώθηκαν σε υψηλό 2,5 ετών. Τους δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πιέζει η ανακοίνωσε της UBS ότι η επιβράδυνση που καταγράφεται στις επιχειρηματικές δαπάνες θα πλήξει τις πωλήσεις της Cisco Systems.

Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,49% και βρίσκεται στις 12.554,69 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,72% στις 2.344,30 μονάδες και τέλος ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.361,39 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,45%.

Μετά τις χθεσινές ζοφερές εκτιμήσεις για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη τόσο από τη Fed, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται τώρα στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση, που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα, προκειμένου να διαγνωστεί ο βαθμός στον οποίο η επιβράδυνση αντανακλάται και στην απασχόληση.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 50.000 λιγότερες θέσεις εργασίας το Μάρτιο.

Κατακόρυφη αύξηση κατέγραψαν την εβδομάδα που έληγε στις 29 Μαρτίου οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ που βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 38.000 και διαμορφώθηκαν στις 407.000, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά μόλις 4.000.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 15.750 στις 374.500, στο υψηλότερο σημείο δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2005. Τέλος, για την εβδομάδα που έληγε στις 22 Μαρτίου οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανήλθαν σε 2,94 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 97.000

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η Cisco, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής εξοπλισμού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον κόσμο, μετά την επισήμανση της UBS ότι η μειωμένη ζήτηση στις ΗΠΑ επεκτείνεται στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές.

Σε αρνητική τροχιά βρίσκεται και η MEMC Electronic Materials, μετά τις μικρότερες από το αναμενόμενο πωλήσεις που κατέφραψε.

Ο επικεφαλής της Fed θα μιλήσει και σήμερα στο Καπιτώλιο, προκειμένου να δώσει απαντήσεις για το ρόλο της κεντρικής τράπεζας στη διάσωση της Bear Stearns, ενώ θα συνοδεύεται από στελέχη των JPMorgan Chase και Bear Stearns. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, από κοινού με τη JPMorgan Chase πρόσφεραν κεφάλαια στη Bear Stearns, προκειμένου αυτή να μην καταρρεύσει.

Διευρύνονται οι απώλειες και στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε αρνητικό έδαφος παραμένουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τράπεζες, τις πρωταγωνίστριες της ανόδου των προηγούμενων ημερών, να ηγούνται σήμερα των ρευστοποιήσεων, καθώς οι αναλυτές επανήλθαν με δυσάρεστες εκτιμήσεις για τα κέρδη τους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,75%, στις 5.871,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στις 4.875,02 μονάδες με πτώση 0,75% και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,07%, στις6.704,85 μονάδες.

Για τις αρνητικές τους επιδόσεις ξεχωρίζουν η βρετανική Lloyds TSB Group, η γαλλική BNP Paribas και η ελβετική UBS.

 Η Lloyds TSB υποχωρεί καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση για της μετοχή της σε Πώληση έναντι προηγούμενης σύστασης Ουδέτερη. Να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs χαμήλωσε τον πήχη για τα κέρδη του συνόλου των βρετανικών τραπεζών.

Επίσης, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, BNP Paribas,καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη Societe Generale δέχονται έντονες πιέσεις, καθώς η Citigroup μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα ετήσια κέρδη της BNP κατά 4% και της Societe Generale κατά 13,9%

Η Citigroup ψαλίδισε επίσης τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Natixis, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας κατά 13%, καθώς και αυτά της Credit Agricole, κατά 5%.

Από τον κυκεώνα των αρνητικών εκτιμήσεων δεν ξέφυγε ούτε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς ενεργητικού, UBS, καθώς η αναλύτρια της Oppenheimer, Meredith Whitney, προβλέπει πλέον ζημιές της τάξης των 2,15 δολαρίων ανά μετοχή το 2008 για την ελβετική τράπεζα, έναντι προηγούμενης εκτίμησης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.