ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με όχημα deals και εμπορεύματα

12:15 - 07 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Τη σκυτάλη της ανόδου από τα ασιατικά χρηματιστήρια έλαβε η Ευρώπη, με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να ενισχύονται σημαντικά, καθώς η φημολογία των deals στους κλάδους των ασφαλειών και της ενέργειας «ανοίγουν την όρεξη» των επενδυτών για αγορά μετοχών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 5.972,60 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,43%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 4.933,96 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,67% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινείται στις 6.810,62 μονάδες, με κέρδη0,70%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκεται σήμερα ο κλάδος ενέργειας. Η μετοχή της British Energy σημειώνει σημαντική άνοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Electricite de France, Centrica και RWE ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδια στην εταιρεία. Να σημειωθεί ότι η British Energy μελετά το ενδεχόμενο στρατηγικών συμμαχιών προκειμένου να ενισχύσει τις δραστηριότητες της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, οι RWE και Electricite de France  βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Centrica αναφορικά με το ενδεχόμενο υποβολής κοινής προσφοράς στην British Energy. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι μια τέτοια συμφωνία θα κατεύναζε τους φόβους ότι ο βρετανικός κολοσσός θα περάσει στον έλεγχο ξένων.

Επίσης, αγορές εκδηλώνονται στον κλάδο των ασφαλειών, με τη βρετανική ασφαλιστική Friends Provident, ηλικίας 176 ετών, να ξεχωρίζει, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα, η J.C. Flowers αυξάνει την προσφορά της για την εταιρεία.

Η UBS ηγείται της ανόδου στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Merrill Lynch σύνεστησε σε σημερινή έκθεσή της αγορά των μετοχών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας από πλευράς ενεργητικού.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται και στις μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων, καθώς η Goldman Sachs αναβάθμισε τις μετοχές των εταιρειών εκμετάλλευσης ορυχείων,ενώ η τιμή του χαλκού βρέθηκε κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά.

Συγκεκριμένα, η Goldman αναβάθμισε την σύστασή της για τις μετοχές του εξορυκτικού κλάδου σε «ελκυστικές» έναντι προηγούμενες σύστασης «ουδέτερες», αναμένοντας αύξηση στις τιμές των μετάλλων.

Να σημειωθεί ότι ο χαλκός βρέθηκε μια ανάσα από νέα ιστορικά υψηλά στις αγορές εμπορευμάτων της Ασίας, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η επικειμένη νέα μείωση του κόστους δανεισμού από τηνΚεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, θα ασκήσει περεταίρω πιέσεις στο δολάριο,οδηγώντας τους σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως τα εμπορεύματα.

Ανοδικά κινούνται οι τίτλοι των BHP και Rio Tinto, όπως επίσης και της Anglo American, καθώς η Goldman την προσέθεσε στη λίστα προτίμησή της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.