ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε λήγει το bear market rally...

16:30 - 07 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Έχουμε καλύψει τα μισά του bear market rally και απομένει ένα 2%-10% ανόδου ακόμη στις ευρωπαϊκές αγορές, για να σφυριχθεί η λήξη του, σύμφωνα με την σημερινή έκθεση στρατηγικής της Morgan Stanley. Mετά την ολοκλήρωση του ράλι, θα έχουμε αγορές χωρίς κατεύθυνση μέχρι να δούμε τον πάτο της κερδοφορίας των εισηγμένων. Αυτό σημαίνει πως η επόμενη bull market θα μας χτυπήσει την πόρτα στο πρώτο εξάμηνο το 2009, όταν τα κέρδη των εταιρειών πάρουν και πάλι την ανιούσα.

Η ημερομηνία λήξης του τρέχοντος ράλι, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, θα έρθει όταν δούμε να συμβαίνουν τα εξής:

Πρώτον, όταν οι δέικτες αποτίμησης πλησιάσουν στο επίπεδο πωλήσεων. Ο δείκτης CVI αποτίμησης των μετοχών, βρίσκεται σήμερα σε αρνητικά επίπεδα. Σε μία bull market, το νωρίτερο σημείο για να αρχίσει το ξεφόρτωμα είναι όταν ο δείκτης ξεπεράσει το μηδέν ( δηλ. 2% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα ) .

Το αργότερο είναι όταν ο δείκτης αγγίξει το +1, όταν δηλαδή βρεθούμε 10% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Kαθώς όμως βρισκόμαστε σε bear market και όχι σε bull market, θα πρέπει να είμαστε πιο συντηρητικοί, δηλα΄δη να ξεκινήσουμε νωρίτερα την .. έξοδο!

Δεύτερον, όταν η επενδυτική ψυχολογία αρχίσει και βελτιώνεται σημαντικά. Το τελευταίο διάστημα η ψυχολογία της αγοράς ήταν εξαιρετικά bearish και σήμερα έχει γίνει πιο ουδέτερη. Προσοχή λοιπόν στην αλλαγή ψυχολογίας γιατί είναι και αυτή μία σημαντική ένδειξη του τέλους του ράλι.

Τέλος, όταν η πλήρης εικόνα της ύφεσης της κερδοφορίας γίνει αισθητή και αρχίσει και πάλι να οδηγεί τις αγορές.

Η αφορμή του τρέχοντος ράλι, δόθηκε από την δραματική αντίδραση των αρχών. Ομως καθώς αναμένεται πτώση των κερδών των εισηγμένων κατά 21% από την κορύφωση του κύκλου μέχρι και τον πάτο του και πτώση της τάξης του 16% στην κερδοφορία του 2008, σύντομα οι απογοητεύσεις από τα εταιρικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να επηρεάζουν και πάλι τις μετοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.