ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deals και εμπορεύματα οδηγούν ''στα ύψη'' Wall και Ευρώπη

17:45 - 07 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Σε θετικά πρόσημα έγινε η έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς η ένεση ρευστότητας ύψους 5 δισ. δολαρίων που αναμένεται να λάβει η Washington Mutual τονώνει την αισιοδοξία για το μέλλον των εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου, ενώ την ίδια ώρα σε θετικά πρόσημα κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ωθούμενα από τα deals που πραγματοποιούνται στους κλάδους ενέργειας και ασφαλίσεων.

Στην Wall Street, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,36% στις 12.654,28 μονάδες, ο Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,42% στις 2.380,94 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,50% στις 1.377,32 μονάδες.

Στο επίκεντρο των κερδών βρίσκεται ο τεχνολογικός κλάδος μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την επίλυση της κόντρας ανάμεσα στον επενδυτή Carl Icahn και τη Motorola, καθώς η τελευταία αποφάσισε να παραχωρήσει στον πρώτο δυο θέσεις στο ΔΣ της εταιρείας. Η μετοχή της Motorola καταγράφει κέρδη 3%.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Ford, αλλά και της Washington Mutual, η οποία ενισχύεται κατά 17% ωφελημένη από την ένεση ρευστότητας.

Αναλυτικότερα, Ενα βήμα πριν την υπογραφή συμφωνίας που θα της παραχωρήσει ένεση ρευστότητας ύψους 5 δισ. δολαρίων βρίσκεται η Washington Mutual, η οποία αναμένεται να δεχθεί ένεση ρευστότητας από την TGP και άλλους επενδυτές σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Τα δημοσιεύματα επίσης αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενεπλάκη άμεσα στη σύναψη της συμφωνίας όπως έγινε με την Bear Stearns.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι Yahoo και Microsoft, με την πρώτη να υποχωρεί κατά 0,29 δολάρια και τις μετοχές της δεύτερης να ενισχύονται κατά 0,25 μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη για την εξαγορά της Yahoo από την Microsoft.

Σε δηλώσεις προς απάντηση στην απειλή της Microsoft για μείωση της προσφοράς εξαγοράς προέβη νωρίτερα η Yahoo, τονίζοντας ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η προσφορά του κολοσσού λογισμικού εξακολουθεί να υποτιμά την αγοραστική αξία της εταιρείας.

Ωστόσο η Yahoo δεν παρέλειψε να τονίσει ότι συνεχίζει να είναι ανοικτή σε εναλλακτικές που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αξία της εταιρείας, ενώ συμπλήρωσε ότι η υποχώρηση της μετοχής της Microsoft στη Wall Street έχει υποτιμήσει ακόμη περισσότερο την αρχική πρόταση εξαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η Microsoft απείλησε την Yahoo ότι θα μειώσει την προσφορά με τη δικαιολογία ότι η δεύτερη δεν δείχνει ''διαλλακτικότητα'' στις διαπραγματεύσεις.   

Την ίδια ώρα, θετικό παραμένει το κλίμα στην Ευρώπη με τον ενεργειακό κλάδο να παραμένει στο προσκήνιο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 6.001,00 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,91%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 4.939,55 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,79% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινείται στις 6.826,70 μονάδες, με κέρδη 0,94%.

Τα επικείμενα deals στον κλάδο ενέργειας μονοπωλούν σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η μετοχή της British Energy σημειώνει σημαντική άνοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Electricite de France, Centrica και RWE ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδια στην εταιρεία. Να σημειωθεί ότι η British Energy μελετά το ενδεχόμενο στρατηγικών συμμαχιών προκειμένου να ενισχύσει τις δραστηριότητες της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Επίσης, αγορές εκδηλώνονται στον κλάδο των ασφαλειών, με τη βρετανική ασφαλιστική Friends Provident, ηλικίας 176 ετών, να ξεχωρίζει, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα, η J.C. Flowers αυξάνει την προσφορά της για την εταιρεία.

Η UBS ηγείται της ανόδου στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Merrill Lynch σύνεστησε σε σημερινή έκθεσή της αγορά των μετοχών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας από πλευράς ενεργητικού.

Ανοδικά κινούνται οι τίτλοι των BHP και Rio Tinto, όπως επίσης και της Anglo American, επωφελούμενες από το ράλι των εμπορευμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.