ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο τεχνολογικός κλάδος πίεσε τη Wall- Υποχώρησε ο Nasdaq

00:01 - 08 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Με μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκε στο κλείσιμό της η αμερικανική κεφαλαιαγορά, η οποία περιόρισε κατά πολύ την κερδοφορία που κατέγραφε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Απώλειες κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, καθώς πιθανολογείται ότι ο τεχνολογικός κλάδος θα περιορίσει κατά πολύ την κερδοφορία του το 2008.

Ο Dow Jones κατέγραψε οριακά κέρδη 0,02% στις 12.612,43 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,26% στις 2.364,83 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 1.372,53 μονάδες.

Οι απώλειες που καταγράφηκαν στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq περιόρισε κατά πολύ την κερδοφορία και στους άλλους δύο δείκτες. Τους δείκτες πίεσε χαμηλότερα και το νέο ράλι που καταγράφηκε στα εμπορεύματα, με το αργό να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά για μια ακόμη φορά τα 109 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ είχαν το Μάρτιο μειωμένη παραγωγή κατά 0,3%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Επίσης, μια ανάσα μακριά από ένα νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε ο χαλκός, καθώς η Citigroup ανέβασε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του μετάλλου μέσα στο 2008 κατά 15%, προβλέποντας αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, τη χώρα στην οποία υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωσή του. Σε ανάλογη ανοδική αναθεώρηση είχε προβεί νωρίτερα και η Goldman Sachs.

Πρωταγωνιστής της ημέρας πάντως αναδείχθηκε η Washington Mutual, η οποία κατέγραψε σημαντικά κέρδη ωφελημένη από την ένεση ρευστότητας. Αναλυτικότερα, ενα βήμα πριν την υπογραφή συμφωνίας που θα της παραχωρήσει ένεση ρευστότητας ύψους 5 δισ. δολαρίων βρίσκεται η Washington Mutual, η οποία αναμένεται να δεχθεί ένεση ρευστότητας από την TGP και άλλους επενδυτές σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Τα δημοσιεύματα επίσης αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενεπλάκη άμεσα στη σύναψη της συμφωνίας όπως έγινε με την Bear Stearns.

Κέρδη σημείωσε η μετοχή της Motorola, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την επίλυση της κόντρας ανάμεσα στον επενδυτή Carl Icahn και την εταιρία, καθώς η τελευταία αποφάσισε να παραχωρήσει στον πρώτο δυο θέσεις στο ΔΣ της εταιρείας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν για μια ακόμη ημέρα και οι Yahoo και Microsoft, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη για την εξαγορά της Yahoo από την Microsoft. Σε δηλώσεις προς απάντηση στην απειλή της Microsoft για μείωση της προσφοράς εξαγοράς προέβη νωρίτερα η Yahoo, τονίζοντας ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η προσφορά του κολοσσού λογισμικού εξακολουθεί να υποτιμά την αγοραστική αξία της εταιρείας.

Ωστόσο η Yahoo δεν παρέλειψε να τονίσει ότι συνεχίζει να είναι ανοικτή σε εναλλακτικές που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αξία της εταιρείας, ενώ συμπλήρωσε ότι η υποχώρηση της μετοχής της Microsoft στη Wall Street έχει υποτιμήσει ακόμη περισσότερο την αρχική πρόταση εξαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η Microsoft απείλησε την Yahoo ότι θα μειώσει την προσφορά με τη δικαιολογία ότι η δεύτερη δεν δείχνει ''διαλλακτικότητα'' στις διαπραγματεύσεις.

Κέρδη με όχημα τα deals στην Ευρώπη

Ευφορία καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, μετά τη ανακουφιστική δήλωση από τη Merrill Lynch ότι τα χειρότερα όσον αφορά την πιστωτική κρίση είναι πλέον παρελθόν. Στο επίκεντρο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκεται τα deals που πραγματοποιήθηκαν στους κλάδους ενέργειας και ασφαλίσεων, αλλά και ο κλάδος των μεταλλευμάτων, καθώς η Goldman Sachs συνέστησε αγορά για τις μετοχές του.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 6.014,80 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,14%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 4.944,60 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,89% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διαμορφώθηκε στις 6.821,03 μονάδες, με κέρδη 0,85%.

Τα επικείμενα deals στον κλάδο ενέργειας μονοπώλησαν σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η μετοχή της British Energy σημείωσε σημαντική άνοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Electricite de France, Centrica και RWE ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδια στην εταιρεία. Να σημειωθεί ότι η British Energy μελετά το ενδεχόμενο στρατηγικών συμμαχιών προκειμένου να ενισχύσει τις δραστηριότητες της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.