ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις από AMD και Alcoa σε Wall Street και Ευρώπη

17:00 - 08 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών καθώς η Advanced Micro Devices αλλά και η TomTom μείωσαν τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία και τις πωλήσεις του α τριμήνου αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, χαμηλότερα αναμένεται να γίνει η έναρξη της συνεδρίασης και στη Wall Street καθώς τα κέρδη της Alcoa παρουσίασαν πτώση 54%, επαναφέροντας τους φόβους που θέλουν την κρίση να πλήττει τα αποτελέσματα των εταιρειών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,80% στις 5.966,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,02% στις 4.894,04 μονάδες και στη Φρανκφούρτη οDAX καταγράφει απώλειες κατά 1,11% στις 6.745,13 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI World υποχωρεί 0,6% στις 1.489,56 μονάδες καταγράφοντας απώλειες για πρώτη φορά σε διάστημα επτά ημερών, ενώ έχει καταφέρει να «συνέλθει» κατά 8,1% από το χαμηλό 17 μηνών του Μαρτίου μετά την κίνηση διάσωσης της Bear Stearns από την Fed.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρίσκονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των ημιαγωγών, όπως η STMicroelectronics, η ASML Holding NV, η iSuppli Corp, αλλά και η κατασκευάστρια συστημάτων πλοήγησης TomTom, η οποία σημειώνει άτακτη υποχώρηση κατά 12%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Alcoa απογοήτευσε με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα οποία παρουσίασαν κάμψη 52%, λόγω των αυξημένων ενεργειακών δαπανών, αλλά και της υποχώρησης του δολαρίου που είχε ως συνέπεια την μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας αλουμινίου στον κόσμο υποχώρησαν στα 303 εκατ. δολάρια, ή 37 σεντς ανά μετοχή, από 662 εκατ. δολάρια, ή 75 σεντς ανά μετοχή, που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Νωρίτερα, η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Advanced Micro Devices ανακοίνωσε ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα των αρχικών στόχων της.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.