ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιόρισε τις απώλειες η Ευρώπη-Εμμένει η τεχνολογική πίεση στη Wall

20:08 - 08 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Σε αρνητικά πρόσημα τερμάτισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών περιορίζοντας ωστόσο τις απώλειες, ενώ την ίδια ώρα πτωτικά διεξάγεται η συνεδρίαση και στη Wall Street, καθώς οι πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο παρέσυραν χαμηλότερα τους δείκτες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,41 % στις 5.990,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 4.912,69 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX τερμάτισε με πτώση κατά 1,72% στις 6.771,98 μονάδες.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκαν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των ημιαγωγών, με την STMicroelectronics, να ηγείται της υποχώρησης με απώλειες σχεδόν 2%, αλλά και η κατασκευάστρια συστημάτων πλοήγησης TomTom, η οποία σημείωσε άτακτη υποχώρηση κατά 12%.

Χαμηλότερα κινήθηκε και ο κλάδος των κατασκευών καθώς η Barratt Developments και η Bellway υποχώρησαν κατά 4,4% και 2,7% αντίστοιχα, στον απόηχο της είδησης ότι οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία κινήθηκαν σε χαμηλό 16 ετών.

Την ίδια ώρα, χαμηλότερα κινούνται και οι δείκτες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, καθώς τα απογοητευτικά επιχειρηματικά της ημέρας που αφορούσαν στην κερδοφορία των Alcoa και AMD ήρθε να συμπληρώσει η είδηση ότι η Washington Mutual πούλησε μετοχές στην TGP σε discount με σκοπό να αντλήσει 7 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,30% στις 12.575,22 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες κατά 0,51% στις 2.352,72 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,45% στις 1.366,42 μονάδες.

Στο επίκεντρο των απωλειών στη Wall Street βρίσκεται ο τεχνολογικός τομέας με την AMD να καταγράφει σημαντικές απώλειες 3,5% και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ στη Wall Street χαμηλότερα κινούνται και οι μετοχές της Apple, καθώς ο αναλυτής της Morgan Keegan, Tavis McCourt αναθεώρησε αρνητικά τη σύστασή του σε «underperform» από «απόδοση ίση με της αγοράς».

Οσον αφορά στις επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας, η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Advanced Micro Devices ανακοίνωσε ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα των αρχικών στόχων της.

Επιπλέον, η Alcoa απογοήτευσε με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα οποία παρουσίασαν κάμψη 52%, λόγω των αυξημένων ενεργειακών δαπανών, αλλά και της υποχώρησης του δολαρίου που είχε ως συνέπεια την μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας αλουμινίου στον κόσμο υποχώρησαν στα 303 εκατ. δολάρια, ή 37 σεντς ανά μετοχή, από 662 εκατ. δολάρια, ή 75 σεντς ανά μετοχή, που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.