ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιόσκα Φίσερ: Κυπριακό, Kόσσοβο και FYROM, ευρωπαϊκά ζητήματα ( Economist)

20:15 - 08 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης είναι η σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς είναι η περιοχή που συνορεύει με το Ισλάμ, τόνισε ο πρώην Υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γιόσκα Φίσερ, μη παραλείποντας να επισημάνει πως η επέμβαση των Αμερικανών στον Ιράκ προκάλεσε αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα πυρηνικά στο Ιράν και την συνεχιζόμενη ένταση στο Ισραήλ


Ο.κ. Φίσερ αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν στην γειτονική Τουρκία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας τονίζοντας πως μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό παράδειγμα συνύπαρξης του Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ευρώπης Ρωσίας, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να ενδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ευρώπης ΗΠΑ, σχετικά και με τα όσα μεσολάβησαν στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, ζήτησε από τους Αμερικανούς να μην ζητούν συμφωνίες άνευ όρων, προσθέτοντας παράλληλα πως η Ευρώπη επιθυμεί ένα ισχυρό ΝΑΤΟ.

Τέλος, τόνισε πως το Κυπριακό, το Κόσσοβο αλλά και το θέμα της ονομασίας της FYROM, είναι ευρωπαϊκά ζητήματα και όχι θέματα προς διευθέτηση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Κίνα.
 


Τ. Λαϊνάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.