ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ''ανησυχία'' παρέσυρε τη Wall σε χαμηλά δυο εβδομάδων

00:01 - 10 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Υποχώρησαν σε χαμηλό δυο εβδομάδων οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, στον απόηχο της ανακοίνωσης της UPS για μείωση των αποστολών εμπορευμάτων, ενώ στην πτώση συντέλεσαν και οι εκτιμήσεις των χρηματοοικονομικών οίκων για περισσότερες διαγραφές, καθώς και το νέο ράλι του αργού στα 112 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο  Dow Jones κατέγραψε υποχώρηση 0,39% στις 12.527,26 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.322,12 μονάδες με απώλειες 1,13% και o S&P 500 σημείωσε πτώση 0,81% στις 1.354,49 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε η United Parcel Service, η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως μεταφοράς δεμάτων, καθώς οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν, ενώ έχει αυξημένες δαπάνες λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων.

Χαμηλότερα κινήθηκε και σήμερα ο πολύπαθος χρηματοοικονομικός κλάδος με τις μετοχές των Goldman Sachs, Morgan Stanley και Lehman Brothers να οδηγούν το σύνολο του κλάδου σε χαμηλά ενός μήνα, ενώ υποχώρηση 2,3% καταγράφηκε και στον λιανικό κλάδο με την Amazon.com να πρωτοστατεί.

Στο προσκήνιο βρέθηκε σήμερα και η εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Boeing, η οποία ανακοίνωσε μια ακόμη πολύμηνη καθυστέρηση στην παράδοση των νέων, οικονομικά αποδοτικών αεροσκαφών της 787, την τρίτη σε διάστημα έξι μηνών.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας δεν αναμένεται να παραδοθεί πριν από τα τέλη του 2009, καθυστέρηση δηλαδή τουλάχιστον 14 μηνών από την αρχική παράδοση που είχε καθοριστεί για το Μάιο του 2008, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των πελατών της εταιρίας.

Την ίδια ώρα,  επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι για κάμψη της εταιρικής κερδοφορίας , λόγω της πιστωτικής κρίσης και της οικονομικής επιβράδυνσης παγκοσμίως.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία του έκθεση για τiς προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλώνει τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% το 2007 και 3,8% το 2009.

Για την Ευρωζώνη αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2008, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ΑΕΠ της τάξης του 1,6%, και 2,1%. Για το 2009 αναμένει ανάπτυξη 1,2%. Για τις ΗΠΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,5% το 2008 και κατά 0,6% το 2009.

Ακόμη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 εκτιμάται ότι υποχώρησαν κατά 11,3% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Επέστρεψαν οι αρκούδες στις ευρω-αγορές

''Στο κόκκινο'' έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου και του κλάδου λιανικής στην αιχμή της πτωτικής τάσης, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι ότι η οικονομική επιβράδυνση, οι διευρυμένες ζημιές λόγω της πιστωτικής κρίσης και το νέο άλμα στις πετρελαϊκές τιμές θα κάμψει την εταιρική κερδοφορία.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 0,11% στις 6.983,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 πτωτικά κατά 0,77% στις 4.874,97 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες της τάξης του 0,75% στις 6.721,36 μονάδες.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% στις 316,43 μονάδες, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει χάσει το 13% της αξίας του, λόγω των φόβων ότι οι ζημιές και διαγραφές ύψους 232 δις δολαρίων εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης θα πλήξουν την εταιρική κερδοφορία και θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κερδοφορία των εταιρειών του δείκτη θα ενισχυθεί μόλις κατά 0,6% φέτος, της στιγμή που οι προβλέψεις στην αρχή της χρονιάς έκαναν λόγο για ανάπτυξη της κερδοφορίας κατά 11%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι τράπεζες, με την HBOS να υποχωρεί για έκτη συνεχή μέρα καθώς η Credit Suisse συνεστησε πώληση των μετόχων της μεγαλύτερης παροχου ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία, μετά και τη νέα πτώση που σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη χώρα.

Στο κόκκινο και η UBS, μετά και τις εκτιμήσεις της Lehman Brothers ότι το πρόσφατο ράλι στις μετοχές της εταιρείας δεν θα συνεχιστεί μετά και την ανακοίνωση των κερδών της.

Μεγάλες ήταν και οι απώλειες Retailer Carrefour, η οποία ανακοίνωσε ότι η αύξηση των δαπανών θα είναι μεγαλύτερη από αυτή των τιμών των προϊόντων, γε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.