ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό το κλίμα στη Wall, διευρύνονται οι απώλειες στην Ευρώπη

14:42 - 10 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Αρνητικό είναι προσυνεδριακά το κλίμα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά ενώ διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στη Wall street η είδηση για ενδεχομένη συμφωνία συγχώνευσης της  Yahoo με την AOL δε φαίνεται να είναι αρκετή να αναπτερώσει το ηθικό των επενδυτών που αναμένουν ότι τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που θα δημοσιευτούν εντός της ημέρας θα είναι αρνητικά, υποδεικνύοντας εξασθένησης της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού εντείνονται οι φόβοι ότι η ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας θα επιβραδυνθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως όλα δείχνουν θα διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,69%, στις 5.942,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στις 4.813,82 μονάδες, μειωμένος κατά 1,25% και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,32% στις 6.632,86 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια μέρα ο χρηματοοικονομικός κλάδος, μετά τις δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου Τζωρτζ Σόρος ότι η πιστωτική κρίση θα επιδεινωθεί. Αρνητικές πρωταγωνίστριες αναδεικνύονται οι Credit Suisse Group and Allianz.

Οι αγορά αναμένει σήμερα με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών ευρωζώνης και Αγγλίας για το ύψος των επιτοκίων ευρώ και στερλίνας αντίστοιχα.

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα ακολουθήσει την πολιτική μείωσης των επιτοκίων της FED προχωρώντας σε μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς η κύρια ανησυχία της είναι ο πληθωρισμός. Σε διαφορετικό μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί η Τράπεζα της Αγγλίας , η οποία εκτιμάται ότι θα μειώσει το βασικό επιτόκιο της λίρας για τρίτη φορά από το Δεκέμβριο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας της χώρας θα διαχυθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Έτσι, το επιτόκιο του ευρώ αναμένεται  να παραμείνει στο 4%, και αυτό της στερλίνας να μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Η εκτίμηση αυτή οδηγεί σήμερα το ευρώ σε νέα ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου στα 1,5913 και έναντι της στερλίνας στις 80,29 πένες.

Η Τράπεζα θα ξεκινήσει να μειώνει το κόστος δανεισμού κοντά στα τέλη του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και μόνο αφού θα έχει πεισθεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν «χαλιναγωγηθεί». Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα πρέπει να υποχωρήσει κατά από το 3% για να αποφασιστεί μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει διαμορφωθεί σε υψηλά 16 ετών στο 3,5%.

Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο της στερλίνας κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%, καθώς η χειρότερη κρίση στην αγορά κατοικίας από το 1992 έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης.

Όσον αφορά την επιχειρηματική είδηση της ημέρα, η Yahoo φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία συγχώνευσης με την AOL της Time Warner. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αμυντική κίνηση στην προσφορά εξαγοράς ύψους 44,6 δισ. δολ. που έχει καταθέσει για την τελευταία η Microsoft.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Yahoo θα αποκτήσει τον έλεγχο της AOL, θα λάβει χρηματοδότηση από την Time Warner, και θα παραχωρήσει μερίδιο της τάξεως του 20% στην νέα εταιρεία. Η επένδυση θα επιτρέψει στη Yahoo να επαναγοράσει μετοχές της αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να πιέσει τη Microsoft να αυξήσει την προσφορά των 31 δολ. ανά μετοχή που απέρριψε τον Φεβρουάριο η Yahoo λέγοντας ότι είναι πολύ χαμηλή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.