ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογική άνοδος στη Wall- Ρευστοποιήσεων συνέχεια στην Ευρώπη

18:43 - 10 Απρ 2008 | Ειδήσεις
Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται οι δείκτες στην στην αμερικανική κεφαλαιαγορά -παρά το διστακτικό τους ξεκίνημα- με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να ξεχωρίσει , μετά την είδηση για την ενδεχομένη συμφωνία συγχώνευσης της Yahoo με την AOL. Επίσης, το ηθικό των επενδυτών αναπτέρωσε η ανακοίνωση για μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, αλλά και η άνοδος των πωλήσεων το Μάρτιο στις Wal- Mart, Costco και Du-Pont.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,48% στις 12.587,43 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.352,72 μονάδες με κέρδη 1,27%, και ο S&P 500 καταγράφει ανοδο 0,40% στις 1.359,97 μονάδες.

Η Yahoo φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία συγχώνευσης με την AOL της Time Warner. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αμυντική κίνηση στην προσφορά εξαγοράς ύψους 44,6 δισ. δολ. που έχει καταθέσει για την τελευταία η Microsoft.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Yahoo θα αποκτήσει τον έλεγχο της AOL, θα λάβει χρηματοδότηση από την Time Warner, και θα παραχωρήσει μερίδιο της τάξεως του 20% στην νέα εταιρεία. Η επένδυση θα επιτρέψει στη Yahoo να επαναγοράσει μετοχές της αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να πιέσει τη Microsoft να αυξήσει την προσφορά των 31 δολ. ανά μετοχή που απέρριψε τον Φεβρουάριο η Yahoo λέγοντας ότι είναι πολύ χαμηλή.

Θετικά μηνύματα εκπέμπουν τα αποτελέσματα των εταιρειών της Wall Street σήμερα, με τις λιανικές Wal-Mart και Costco να σημειώνουν κέρδη στο α τρίμηνο του έτους, ενώ τις εκτιμήσεις των αναλυτών ξεπέρασε και η κερδοφορία της εταιρείας του γεωργικού κλάδου Du-Pont.

Αυξημένες κατά 11% ήταν οι πωλήσεις Μαρτίου που κατέγραψε η εταιρία Costco Wholesale, μετά την αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της τόσο εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, αλλά και εντός καθώς οι αμερικανοί καταναλωτές αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις για τα προϊόντα διατροφής.

Τόσο η Costco, όσο και η Wal-Mart Stores που σημείωσε αύξηση πωλήσεων 0,7%, επωφελούνται του γεγονότος ότι οι καταναλωτές αναζητούν συνεχώς φθηνότερες λύσεiς για τα προϊόντα λιανικής, προκειμένου να αντισταθμίσουν την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα, αλλά και στα είδη διατροφής.

Eπίσης, σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη α΄τριμήνου η εταιρία DuPont, μετά την αύξηση των γεωργικών της δραστηριοτήτων και την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυσή της στις αναδυόμενες αγορές.

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία της ημέρας αναφορικά με την αγορά εργασίας, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που έληγε στις 5 Απριλίου ήταν μειωμένες κατά 53.000 και διαμορφώθηκαν στις 357.000, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.

Από την άλλη, απροσδόκητη διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμα εμπορικού ισοζυγίου το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, αντικατοπτρίζοντας την αναπάντεχη άνοδο εισαγωγών σε οχήματα και μηχανήματα, που ξεπέρασαν τις εξαγωγές. Πιο αναλυτικά, το έλλειμα εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στο 5,7%, στα 62,3 δισ. δολαρία, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στα 59 δισ. δολάρια. Η αύξηση κατά 3,1% στις εισαγωγές ήταν η υψηλότερη σε διάστημα ενός έτους, παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές πετρελαϊκών προϊόντων και άλλων αγαθών με την Κίνα ήταν μειωμένη.

Ακόμη, σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της προέβη η εταιρία Bed Bath & Beyond για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Επίσης, στη ρευστοποίηση τριών επενδυτικών funds προχωρά η Lehman Brothers, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία επενδτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, λόγω «των αναταραχών στις διεθνείς αγορές».Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lehman , το ενεργητικό των κεφαλαίων των funds, που αποτιμάται στα 1 δισ. δολάρια, μεταφέρθηκε στον ισολογισμό της της εταιρείας. Επιπλέον, η Lehman προχώρησε στην εξαγορά «προβληματικού ενεργητικού», αξίας 800 εκατ. δολαρίων από άλλα άγνωστα fund.

Διευρυμένες απώλειες στην Ευρώπη

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού εντείνονται οι φόβοι ότι η ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας θα επιβραδυνθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο, όπως ήταν αναμενόμενο, το κόστος δανεισμού, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Η Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο, μείωσε το επιτόκιο της στερλίνας κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%, καθώς η χειρότερη κρίση στην αγορά κατοικίας από το 1992 έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.